Zemlje u Inicijativi “Pojas i put” usmjeravaju se na suradnju s Kinom u proizvodnim kapacitetima

808
Pojas i put

Oko 2 500 delegata iz 94 zemlje, većinom onih uključenih u inicijativu Pojas i put, prisustvovali su Forumu o međunarodnoj suradnji u proizvodnim kapacitetima i poduzetništvu koji se u Wuhanu održavao 19. i 20. listopada.

Sporazumi za 65 projekata vezanih uz proizvodne kapacitete, vrijedni ukupno 142,7 milijardi yuana (oko 20,6 milijardi američkih dolara), potpisani su tijekom međunarodnog foruma koji je zaključen u subotu.

Među delegatima su bili i vladini dužnosnici, vodeći poslovni čelnici i poduzetnici iz inozemstva koji su istaknuli kako se raduju privlačenju kineskih investicija i produbljivanju suradnje s Kinom kada je riječ o razvoju proizvodnih kapaciteta.

Kako je objavilo kinesko Ministarstvo trgovine, ukupna trgovinska razmjena Kine sa zemljama koje sudjeluju u inicijativi Pojas i put u proteklih pet godina je premašila 5 trilijuna američkih dolara s godišnjim prosječnim rastom od 1,1 posto.

Tijekom spomenutog razdoblja, kombinirane izravne investicije Kine u ove zemlje porasle su u prosjeku za 7,2 posto godišnje. U tim zemljama uspostavljene su i 82 inozemne gospodarske i trgovinske suradničke zone s akumuliranim investicijama od 28,9 milijardi američkih dolara.