Zdrave grickalike- sjemenke suncokreta

2173

Jedna od stvari koje ćete primjetiti kada dođete u Kinu jeste da njeni stanovnici obožavaju sjemenke suncokreta, posvuda ih jedu. Pržene sjemenke suncokreta su zaista popularane glickalice u Kini, Kinezi im dodaju i bogate okuse dok se prže, pa mogu imati slatki, slani, kremasti, ukus s pet začina (prži se s pet vrsta kineskih začina, kao npr. kineski cimet itd).

Kinezi se vole okupljati i razgovarati, pijući čaj, jedu sjemenke suncokreta, radi se o vrsti uživanja kakvo Europljani prakticiraju uz kavu.

Sjemenke suncokreta su dobre za zdravlje, već je poznato da je ulje od sjemenki suncokreta jako zdravno, sirove sjemenke suncokreta su također dobre za čovjeka, a evo i zašto:

Sirove sjemenke suncokreta sadrže puno linolnih kiselika, pomažu čovjeku u smanjenju kolesterola u krvi, i održavaju kardiovaskularno zdravlje.

suncokret1

Sirove sjemenke suncokreta su bogate vitaminom E, čime se usporava starenje stanica. 50 grama ovih sjemenki nam nudi dovoljno vitamina E za cijeli dan.

Sirove sjemenke suncokreta mogu olakšiti nesanicu, ojačati pamćenje, djelovati na prevenciju hipertenzije i neurastenije.

Sirove sjemenke suncokreta njeguju i blagotvorno utječu na kosu.

Sirove sjemenke suncokreta sadrže bogate nezasićene masne kiselina, zdravu masnoću za čovjeka, kao i mnogo kalija, željeza, cinka, magnezija, i vitamina B1.

Međutim, pržene sjemenke suncokreta imaju manje nutrijenata, jer se neki od njih oštećuju prženjem, stoga je bolje konzumirati sirovne sjemenke suncokreta.

Iako su dobre za zdravlje, umjereno ih jedite, naročito pržene, u suprotnome riskirate pojavu „visoke unutrašnje temperature”(termin kineske tradicionalne medicine) čiji su simptomi suha usta, usni čir i zubobolja.