Xi Jinpingov pogled u budućnost s ”kineskim snom” i njegovim svjetskim utjecajem

714
Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak u Pekingu, uslijed zatvaranja prve sjednice 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, pozvao na ulaganje svih nastojanja kako bi se borili s izazovima i ostvarili ”kineski san” o nacionalnom preporodu.

Xi je izjavio kako je kineski narod kreator povijesti, a njegovi pripadnici heroji s obzirom na to da su u drevnim vremenima bili zaslužni za ”četiri velika izuma” ove zemlje – papir, tisak, kompas i barut. Dodao je kako kineski narod danas teži cilju izgradnje umjereno prosperitetnog društva u svakom pogledu do 2020.

”Dosad neviđeni izazovi su pred nama,” poručio je Xi pred gotovo 2 900 predstavnika pozivajući na ujedinjena nastojanja u svrhu postizanja cilja.

Kineski predsjednik je istaknuo kako je jedini put za Kinu da postige socijalističku modernizaciju i omogući bolji život svim svojim državljanima jest pridržavanje socijalističkog sustava s kineskim karakteristikama.

On je pozvao čitav kineski narod da ojača svoje povjerenje u put, teoriju, sustav i kulturu socijalizma s kineskim karakteristikama.

Naglasio je i kako se Komunistička partija Kine mora posvetiti svojoj obnovi, rastu i poboljšanju, a kako bi to i učinila, Partija mora iskorijeniti korupciju.

Xi je također obećao svijetu da će velika, prosperitetna i snažna Kina doprinositi, a ne biti prijetnja svijetu.

Istaknuo je kako Kina želi izgraditi zajednicu zajedničke budućnosti za čovječanstvo, preuzeti odgovornost u obrani svjetskog mira i stabilnosti te dati doprinose kako bi svi ljudi diljem svijeta imali bolju kvalitetu života.

”Kina ne predstavlja prijetnju ni jednoj drugoj zemlji s obzirom na to da ne težimo hegemoniji i širenju,” naglasio je kineski predsjednik.

Umjesto toga Kina svjetskom upravljanju želi doprinjeti s ”kineskom mudrošću” te pokazati svijetu svoju uvjerenost u rad usmjeren prema svijetu koji je otvoren i miran te u kojem vlada jednakost.

Podsjećamo kako je Xi u subotu izrabran za kineskog predsjednika te predsjednika Središnjeg vojnog povjerenstva. Parlament je također potvrdio i ključne članove državnog kabineta, uključujući premijera i njegove zamjenike odnosno dužnosnike na ministarskim pozicijama.