Xi Jinping se susreo s japanskim premijerom

585
kineski predsjednik Xi Jinping

Predsjednik Xi Jinping se u petak u Pekingu susreo s japanskim premijerom Shinzom Abeom, te je pozvao obje strane na njegovanje dobrog momenta u bilateralnim vezama.

Xi je Abeu poželio dobrodošlicu u službeni posjet Kini i pohvalio je njegove pozitivne napore za unapređenje i razvoj odnosa Kine i Japana kroz posljednje godine.

“Kina i Japan, kao bliski susjedi s mnogim bliskim interesima, su velika svjetska gospodarstva i utjecajne zemlje,” rekao je Xi. “Zdrav, čvrst i dugoročan razvoj veza Kine i Japana je u temeljnim interesima naroda dvije zemlje i predstavlja zajednička očekivanja međunarodne zajednice.”

Xi je ponovio važnost držanja obećanja, ističući kako bi se Kina i Japan trebali ponašati na temelju njihova četiri politička dokumenta i konsenzusa, konstruktivno se nositi s problemima i razlikama, kako bi održali politički temelj koji predvodi zdrav razvoj bilateralnih veza.”

Abe je izrazio svoje zadovoljstvo zbog dolaska u službeni posjet Kini u “važnom trenutku” 40. obljetnice potpisivanja sporazuma.

Kao bliski susjedi, Japan i Kina bi trebali unaprijediti bilateralne odnose na temelju principa postavljenih u njihova četiri politička dokumenta i u duhu “surađivanja na način koji donosi međusobnu dobrobit, nikada ne predstavljajući prijetnju jedni drugima,” rekao je.

Japanski premijer je pozvao obje strane na ispravno upravljanje razlikama i poduzimanje zajedničkih napora za održavanje regionalne stabilnosti i prosperiteta.