Xi Jinping ponovio da je Kina obvezana slobodnoj trgovini i ekonomskoj globalizaciji

626
kineski predsjednik Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak, tijekom sastanka s predsjednikom britanskog Kluba grupe 48 Stephenom Perryjem, ponovio da je Kina obvezana slobodnoj trgovini i ekonomskoj globalizaciji.

Informirajući goste o težnji kineskog naroda za “dva stoljetna cilja” i o povijesti Kine, Xi je rekao kako su veliko gospodarsko postignuće i društveni razvoj u proteklih 40 godina ojačali odlučnost Kine za reformom i otvaranjem.

Termin “dva stoljetna cilja” odnosi se na težnje Kine da do proslave sto godina osnutka Komunističke partije Kine (KPK) 2021. završi s izgradnjom umjereno prosperitetnog društva u svim pogledima i da do stote godišnjice uspostavljanja 2049. Narodnu Republiku Kinu pretvori u modernu socijalističku državu koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna i skladna.

“Kina je u trenutačnim svjetskim okolnostima još odlučnija da podržava liberalizaciju trgovine i gospodarsku globalizaciju,” rekao je Xi.

“Zagovaramo da bi države trebale pojačati razmjene, suradnju, razumijevanje i zajedničko povjerenje i izbjegavati sumnju, predrasude i nesporazume u međunarodnim pitanjima,” rekao je.

Xi je rekao kako Kina neće tražiti hegemoniju čak i ako bude brže rasla, već da će štititi svjetski mir i pridržavati se cilja izgradnje zajednice dijeljene budućnosti za čovječanstvo.

Xi je pohvalio “putovanje koje razbija led” Jacka Perryja, oca Stephena Perryja, na koji se Jack Perry 1950.-ih unatoč velikom broju prepreka uputio s grupom dalekovidnih ljudi iz britanske poslovne zajednice. Rekao je kako su prijateljstvo između Kine i UK-a danas duboko ukorijenjeni u dvama narodima te da dvije vlade i dva naroda dijele konsenzus o razvijanju “zlatnog razdoblja” bilateralnih veza.