Xi Jinping: Ne može se odvajati niti jedan centimetar kineskog teritorija

744
Kineski predsjednik Xi Jinping

Xi Jinping je danas izjavio kako Kina sveobuhvatno provodi politiku “jedna zemlja dva sustava” u kojem “stanovnici Hong Konga upravljaju Hong Kongom, a stanovnici Makaoa upravljaju Makaom” te kako se svi pridržavaju zakona.

Kako je naveo, Kina usavršava sve potrebne kriterije i politike povezane sa navedenim politikama “jedne zemlje dva sustava” i drugim osnovnim zakonima te time održava dugoročni prosperitet Hong Konga i Makaoa što je u skladu s makroekonomskim razvojnim planom Kine.

Xi Jinping je rekao kako stanovnici Hong Konga i Makaoa, zajedno sa stanovništvom kopnene Kine, trebaju preuzeti povijesnu odgovornosti za nacionalno pomlađivanje i zajednički uživati u državnom razvoju i prosperitetu.

Xi je naglasio da trebamo inzistirati na principu jedne Kine te raditi na jačanju i razvijanju mirnog razvoja odnosa dvije obale, produbljivati razmjene i suradnju u području gospodarstva i kulture i raditi u interesu svih Kineza. Kako je naveo, Kina je donijela svoju političku odluku te je sposobna da čuva autoritet i suverenitet svoje zemlje te se niti jedan centimetar kineskog teritorija ne može odvajati.