Xi Jinping: Kina će promicati izgradnju zajednice koja dijeli sudbinu za svijet

797
Xi Jinping Međunarodni forum Carski izvori 2017.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u četvrtak u Pekingu rekao kako će kineska diplomaciija u novom razdoblju promicati izgradnju nove vrste međunarodnih odnosa i zajednice koja dijeli sudbinu.

Xi je izrekao navedene komentare prilikom sastanka s inozemnim poslanicima na Međunarodnom forumu Carski izvori 2017. koji je trajao od utorka do četvrtka.

Bivši svjetski vođe, cijenjeni znanstvenici i poslovna elita su se okupili u kineskom južnom gradu Guangzhou kako bi razmijenili mišljenja o globalnom upravljanju.

Nova vrsta međunarodnih odnosa znači kako se zemlje trebaju pridržavati međusobnog poštovanja, poštenja, pravde, suradnje na svačiju korist i napustiti zakon džungle, te promicati dijalog i partnerstvo umjesto sukoba i saveza, rekao je Xi.

Zajednica koja dijeli budućnost će donijeti trajni mir, univerzalnu sigurnost, zajednički prosperitet, otvorenost, uključivost, kao i čist i prekrasan svijet, rekao je.

Rekao je kako će Kina uvijek slijediti put mirnog razvoja i nikada neće tražiti hegemoniju kao što su to radile velike sile, dodajući kako suradnja Kine s drugim zemljama nikada nije povezana sa zahtjevima za uplitanje u domaće poslove.

Inozemni dostojanstvenici su rekli kako će Kina u novom razdoblju donijeti više koristi svijetu, budući da je zemlja pokazala vodstvo u globalnom gospodarstvu i promicanje multipolarnog svijeta.

Pohvalili su napore Kine u činjenju globalizacije otvorenijom i uključivijom, njenu predanost međunarodnom partnerstvu u nošenju s klimatskim promjenama i njenu pomoć zemljama u razvoju.