Xi Jinping je vodio Pojas i put od “velike slobodne ruke” do “pažljivog slikanja”

652
inicijativa Pojas i put

2019. je obilježena šesta godina inicijative Pojas i put. U ovogodišnjem diplomatskom kalendaru kineskog predsjednika Xi Jinpinga je inicijativa ‘Pojas i put’, od prvog posjeta do zadnjeg, od multilateralnih foruma do bilateralnih sastanaka, uvijek jedna od najvažnijih tema. Pod njegovim vodstvom se na svijetu pojavila pažljivo naslikana slika Pojasa i puta za 2019.


Zapaženi trenuci u Rimu, Pekingu i Ateni

Od početka do kraja godine su vijesti u medijima o Xi Jinpingovoj promociji izgradnje inicijative Pojas i put su bilo vrlo zapažene i živopisne.

Tijekom ranog proljeća je u ožujku Xi otišao u prvi inozemni posjet 2019. u Rim. Kina i Italija su tom prilikom potpisale memorandum o razumijevanju radi zajedničkog promicanja izgradnje inicijative Pojas i put. Italija je time postala prva zemlja u G7 koja je potpisala ovaj dokument o suradnji. Dvije zemlje na oba kraja drevnog puta svile, se ponovo “drže za ruke”.

Xi Jinping je rekao: “Drevni put svile je utjelovio potragu naših predaka za boljim životom, promicao međusobnu povezanost zemalja u Aziji i Europi i otvorio doba velikih razmjena u povijesti ljudske civilizacije. Danas se nadamo da smo spremni ponovno se držati za ruke s prijateljskim talijanskim narodom radi promicanja uzajamnog učenja civilizacija, pridržavanja suradnje na obostrano zadovoljstvo, i boljeg dijeljenja razvojnih rezultata sa svim narodima na svijetu .

U travnju je u Pekingu održan drugi forum Pojasa i puta za međunarodnu suradnju. Sastajući se s više od 6 000 stranih gostiju iz 150 zemalja i 92 međunarodne organizacije je Xi Jinping istaknuo smjer za sljedeći korak: “Suočavajući se s budućnosti, moramo se usredotočiti na ključne točke, produbiti svoj rad i zajednički zacrtati detaljan i rafiniran pažljivi plan za promicanje zajedničke izgradnje Pojasa i puta u smjeru razvoja s visokom kvalitetom.”

Blizu kraja godine je u studenom je Xi Jinping na “konačnom putovanju” u inozemstvo za prošlu godinu posjetio Atenu. Grčka i Kina su tom prigodom postigle konsenzus o promicanju suradnje na Pojasu i putu. Kao prva europska razvijena zemlja koja je s Kinom potpisala dokument o suradnji na Pojasu i putu se Grčka ponovno našla u središtu pozornosti.

Xi Jinping je nakon sastanka s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom rekao novinarima: “Slažemo se da su Kina i Grčka prirodni partneri za zajedničku izgradnju ”Pojasa i puta”, da bi trebali provoditi planove suradnje u ključnim područjima i dobro iskoristiti luku Pirej u ulozi čvorišta brodarstva te jačati izgradnju transportnih kapaciteta kinesko-europskog kopnenog i pomorskog brzog prijevoza.

Tijekom proteklih šest godina od kada je pokrenula inicijativu Pojas i put je Kina sa 137 zemalja i 30 međunarodnih organizacija potpisala 197 dokumenata o zajedničkoj izgradnji suradnje na Pojasu i putu. Od Azije i Europe do Afrike, Amerike i Oceanije je zajednička izgradnja Pojasa i puta otvorila novi prostor za svjetski gospodarski rast.

Kineska inicijativa nije samo slogan

11. studenog se kada je predsjednik Kine sa suprugom stigao u luku Pirej začuo aplauz. Kao najveća luka u Grčkoj, Pirej je nekoliko puta bio u zastoju, a iskrena suradnja Kine mu je pomogla da postane najveća luka na području Mediterana u nekoliko godina i kapacitet luke je po broju kontejnera porastao s 93. na 32. mjesto na svijetu. Ova luka je direktno i indirektno omogućila više od 10 tisuća radnih mjesta i svake godine pruža 300 milijuna eura lokalnom gospodarstvu.

Razvoj luke Pirej je povezan sa sudbinom svakog njenog zaposlenika, stoga su od srca mahali kada su im u posjet došli čelnici Kine i Grčke.

Kad je saznao da lokalni radnici stabilno rade i sretno žive te su puni povjerenja prema budućnosti Pireja im predsjednik Xi Jinping rekao da kineska inicijativa Pojas i put nije slogan i legenda, nego primjer praktične suradnje. Pojas i put inzistira na zajedničkim konzultacijama, zajedničkoj izgradnji i zajedničkom uživanju te predstavlja zajedničke interese, a ne jednostrani profit.

U prošloj godini je Xi Jinping više puta posjetio projekte u okviru “Pojasa i puta”: u Francuskoj je prisustvovao na ceremoniji potpisivanja sporazuma o nizu projekata treće runde u okviru tržišne suradnje na trećim tržištima, u Tadžikistanu je sudjelovao na ceremoniji predstavljanja projektnog modela za parlamentarnu i vladinu zgradu. Iza tih podataka su praktični rezultati ostvareni od kineske inicijative: sve do kraja 2018. je Kina ukupno uplatila 2,4 milijarde američkih dolara poreza lokalnim vlastima od međunarodne trgovinske suradnje i otvorila 270 tisuća radnih mjesta.

Xi Jinping je u Pekingu objavio pet mjera za kinesko otvaranje i time je sljedećoj fazi suradnje u okviru Pojasa i puta pružio novu snagu. Prvo, povećanje ulaska stranog kapitala, drugo, jačanje međunarodne suradnje u području zaštite intelektualne svojine, treće, povećanje uvoza proizvoda i usluga u širem obujmu, četvrto, efikasnije provođenje i koordinacija međunarodne makroekonomske politike i peto, bolje orijentiranje prema provođenju politike otvaranja prema svijetu.

Od velikog pravca do sitnih detalja, Kina je u ovoj godini ponovo svijetu pokazala svoju iskrenost prema razvoju:

—-Do kraja listopada je ukupno prometovalo skoro 20 tisuća vlakova između Kine i Europe. Željeznički projekti između Kine i Laosa, Kine i Tajlanda te Mađarske i Srbije stabilno napreduju, a uspješno se provode i lučki projekti u Gwadru, Hanbantoti i Khalifi.

—-Od siječnja do rujna je ukupna vrijednost izvoza i uvoza Kine u susjedne zemlje iznosila 950 milijardi američkih dolara, a direktne nefinancijske investicije u zemljama na liniji Pojasa i puta su premašile 10 milijardi američkih dolara. Industrijski park Kine i Bjelorusije, Suradnički park Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ekonomska i trgovinska suradnička zona Kine i Egipta na Suezu te ostali slični projekti su također ostvarili pozitivne rezultate.

Kao kako je rekao predsjednik Xi Jinping, “prijateljski krug” za zajedničku izgradnju Pojasa i puta se neprekidno širi i imamo sve više dobrih partnera, međusobna suradnja postane sve kvalitetnija, a budućnost vidimo sve prosperitetnijom.