Xi Jinping i Barack Obama započeli razgovore u Bijeloj kući

855

Kineski predsjednik Xi Jinping je u petak započeo razgovore sa svojim američkim kolegom Barackom Obamom nakon velike svečanosti koja je u čast njegove dobrodošlice održana u južnom vrtu Bijele kuće. Nakon sastanka dvojica državnih vođa zajedno su se obratili medijima.

Osim toga kineski predsjednik je prisustvovao i svečanom ručku gdje su domaćini bili američki potpredsjednik Joe Biden te državni tajnik John Kerry nakon čega se susreo s predstavnicima parlamenta te sudjelovao na državnoj večeri.

Potrebno je naglasiti kako su Xi i Obama u četvrtak navečer tri sata razgovarali u kući Blair, koja inače služi kao službena rezidencija za goste američkog predsjednika.

Podsjećamo kako je Xi Jinping u lipnju 2013., tri mjeseca nakon što je stupio na predsjedničku dužnost, otputovao u američku saveznu državu Kaliforniju kako bi prisustvovao malo neformalnijem summitu sa svojim američkim kolegom. Prilikom njega donesena je važna odluka, točnije ona koja se tiče izgradnje novog modela odnosa velikih sila Kine i SAD-a.

Obama je također posjetio Peking u studenom kada su dvojica državnih čelnika proveli vrijeme razgovarajući tijekom šetnje na znamenitom posjedu Zhongnanhai u središtu kineske prijestolnice. Osim toga oni su se susreli i u rujnu 2013. te ožujku prošle godine na marginama dva međunarodna sastanka na vrhu.

Prije negoli je doputovao u glavni grad SAD-a, Xi je proveo dva i pol dana na američkoj zapadnoj obali točnije u centru za tehnologiju i avijaciju kod Seattlea gdje je iskoristio priliku dodatno staviti naglasak na prijedlog razvoja odnosa velikih svjetskih sila.

Podsjećamo kako će kineski predsjednik boraviti i u New Yorku od 26. do 28. rujna gdje će prisustvovati nizu summita i sastanaka koji su dio obilježavanja 70. godišnjice uspostave UN-a.