Xi i Conte održali razgovore o podizanju veza Kine i Italije u novo doba

531
Kina i Italija

Kineski predsjednik Xi Jinping i talijanski premijer Giuseppe Conte su u subotu u Rimu održali razgovore o zajedničkom podizanju veza Kine i Italije u novo doba i svjedočili potpisivanju memoranduma o razumijevanju radi zajedničke izgradnje Pojasa i puta.


Tijekom razgovora je Xi istaknuo da su odnosi Kine i Italije ukorijenjeni u povijesti tisućama godina starih razmjena između dvije zemlje, uz snažnu podršku javnosti.

U posljednjih nekoliko godina su dvije zemlje neprestano produbljivale međusobnu komunikaciju i suradnju u raznim područjima, što je pomoglo u uzajamnom društvenom i gospodarskom razvoju, rekao je Xi.

Nazivajući Kinu i Italiju važnim strateškim partnerima, Xi je pozvao obje strane da gledaju i obrađuju bilateralne veze iz strateške visine s dugoročnom perspektivom.

Dvije zemlje bi trebale iskoristiti priliku 15 obljetnice sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine I Italije ove godine i 50 obljetnice diplomatskih odnosa Kine i Italije iduće godine kako bi zajednički podigle bilateralne odnose u novo doba i omogućile da plodovi njihove praktične suradnje u raznim područjima bolje služe interesima dva naroda, rekao je Xi.