Volkswagen u Kini ubrizgava dvije milijarde eura u dvije tvrtke NEV, ubrzavajući svoje planove u Kini

320
Volkswagen u Kini

Njemački proizvođač automobila Volkswagen AG (VW) izjavio je u petak da je pristao uložiti 2,1 milijardu eura (2,33 milijardi američkih dolara) u dva odvojena kineska postrojenja za električna vozila.

Potez koji je privukao široku pozornost, ne samo da jača položaj VW-a na najvećem svjetskom tržištu automobila dok međunarodni rivali nastoje osnažiti svoju ulogu, već ima i ikonično značenje:

– Prvi je to slučaj reforme mješovitog vlasništva automobilskih poduzeća u državnom vlasništvu u Kini, koji uključuje strani kapital.

– Najnoviji potez nakon što je Kina krajem prošle godine ukinula ograničenja stranog vlasništva, a njemački je bratski BMW AG brzo preuzeo kontrolu nad svojim glavnim lokalnim pothvatom.

– Poticaj je to za kinesku autoindustriju usred teške domaće i prekomorske tržišne situacije potrošnje povezane s automobilima, što je rezultat pandemije COVID-19.

VW je rekao da će uložiti milijardu eura kako bi preuzeo 50 posto udjela u državnoj Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors), također povećavši svoj udio u postojećem zajedničkom ulaganju s električnim vozilima s JAC-om s 50 na 75 posto.