Vizne i carinske olakšice privlače turiste na Hainan

291
Hainan

Kineska politika otvaranja prema svetu bila je žila kucavica ekonomije u južnoj kineskoj provinciji Hainan i pokretač brzog razvoja tog ostrva u poslednja tri decenije.


Ovo je i glavna strategija za izgradnju zone slobodne trgovine i luke za slobodnu trgovinu u Hainanu.

U protekle dve godine, Hainan je uvek davao prioritet otvaranju prema svetu. Južna kineska ostrvska provincija omogućava turistima bezvizni režim i bescarinsku kupovinu, izgradila je mrežu vazdušnog saobraćaja poznatu kao ekonomski krugovi četvoročasovnog i osmočasovnog leta, a takođe primenjuje sistem računa slobodne trgovine.

Paralelno sa promovisanjem Hainana kao međunarodnog centra za turizam i potrošnju, roba široke potrošnje postala je glavna roba koju je Hainan uvozio u poslednje dve godine, a ukupni uvoz je porastao za 76,8 posto, dostigavši 25,48 milijardi juana.

Od 1. jula Hainan je podigao godišnju kvotu za bescarinsku kupovinu sa 30.000 juana na 100.000 juana po osobi.

Prihod od bescarinske kupovine u Hainanu od 1. do 27. jula dostigao je 2,22 milijarde juana (oko 317,45 miliona američkih dolara), što je za 234,19 posto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Generalna uprava carina Kine.

U istom periodu ostrvo je posetilo oko 281.000 turista, što je za 42,71 posto više u odnosu na isti period godinu ranije.