Više napora za borbu protiv novih trendova u korupciji

953
ulaganja investicije

Vodeća disciplinska agencija Komunističke partije Kine zaključila je svoju godišnju plenarnu sjednicu ovaj tjedan.

Neki promatrači predlažu, budući da su se partijski antikorupcijski napori počeli isplaćivati, posvećivanje više pažnje načinu za eliminiranje korupcije na temeljnim razinama.

Kroz protekle godine, kineske su vlasti sudile 40 bivših dužnosnika na provincijskom ili višem nivou, a presude su izrečene za 35 njih.

U međuvremenu, Središnja komisija za disciplinske istrage KPK je prokazala gotovo 1 000 slučajeva korupcije ili zlouporabe partijskih ili vladinih dužnosnika.

Upravo prije početka godine, vodstvo KPK je obećalo nastaviti smanjivati postojeću korupciju istovremeno suzbijajući bilo kakav rast zlouporabi.

Xin Ming iz Partijske škole KPK je rekao kako se, nakon četiri godine suzbijanja takozvanih “tigrova i muha”, moćnih vođa i nižih birokrata, vladajuća partija sada suočava s novim izazovima.

“Ove godina, biti će urađeni napori za borbu protiv novih trendova u korupciji. Biti će poduzete mjere za sprječavanje pretvaranja malih kršenja u ozbiljne zločine. Općenito govoreći, ne možemo pronaći toliko mnogo korumpiranih tigrova kao proteklih godina, no to ne znači da tome pridajemo manji značaj. Uistinu su se naši antikorupcijski potezi isplatili, što je rezultat koji svatko može vidjeti.”

Kina ubrzava antikorupcijske napore od 18. Nacionalnog kongresa KPK 2012. Udarajući na korumpirane dužnosnike na temeljnim i visokim razinama, istovremeno postavlja velike nade uspostavom strožih i cjelovitijih sustava za učvršćenje moći unutar okvira regulacija.

Protekle godine doneseno je ili izmijenjeno više od 50 unutarpartijskih zakona, uključujući “pravila partijskog političkog života pod novim okolnostima” i “regulacije za unutarpartijski nadzor.

Xing Ming kaže kako napore po tom pitanju treba nastaviti jačati ove godine.

“Više pažnje treba biti posvećeno unapređenju unutarpartijskih zakona po pitanju partijske organizacije, vodstva, samoizgradnje i nadzora kako bi se daljnje pritegnula mreža pravde. Svakako, institucionalna izgradnja treba biti izvedena na znanstveni način kako bi se osigurala dobra koordinacija različitih regulacija.”

U međuvremenu, pilot program reforme kineskog sustava nadzora je trenutno u tijeku u Pekingu, Shanxiju i Zjejiangu, a ima za cilj ojačati suzbijanje širenja korupcije.

Ren Miaoqing iz partijske disciplinske agencije kaže kako je napredak na vidiku.

“U idućem koraku, pod vodstvom vodećeg zakonodavstva, završiti ćemo osnivanje nadzornih komisija na provincijskim, općinskim i okružnim nivoima u pilot regijama i integrirati antikorupcijske ogranke različitih vladinih odjela sredinom godine. Također ćemo udružiti snage s Nacionalnim narodnim kongresom kako bi uspostavili nacionalni zakon o nadzoru, te institucionalizirali rezultate naših reformi.”

Komunistička partija Kine se trudi izgraditi okoliš u kojem se dužnosnici neće usuditi, neće željeti i neće moći biti korumpirani.

No, mnogi stručnjaci također predlažu kako čvrsta provedba regulacija i rezultata reformi treba uvijek biti ono što Partija najviše naglašava.