Utisci sa Samita 16+1: Povećat će se broj kineskih turista i investicija

960
Kina i BiH

U Budimpešti je danas potpisan Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.

Sporazum je potpisan u okviru 6. samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom NR Kine (16+1). Sporazumom o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša državljana BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 90 dana u roku od 180 dana.

Nastup BiH na samitu pozitivno su ocijenili i dužnosnici Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio je da je BiH na današnjem samitu bila jedna od najzapaženijih zemlja, što je plod rada i jasnog plana razvoja odnosa sa Kinom i zemljama centralne i istočne Evrope.

Istakao je da će sporazum o bezviznom režimu sigurno dovesti do značajnog povećanja broja kineskih turista u BiH.

Također, jako pozitivnim je ocijenio i sporazum vezan za poljoprivredu jer je Kina prepoznala potencijale Bosne i Hercegovine, a kao najvažnije ocijenio je potpisivanje ugovora za izgradnju “Bloka 7” TE Tuzla što otvara mogućnosti za daljnju saradnju u oblasti energetike.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je naveo da je posebno važna bila današnja izjava kineskog premijera da njegova zemlja namjerava da još više investira u zemlje centralne i istočne Evrope.