Urbanizacija će osloboditi kineski potencijal za rast

1524
Kina je u posljednjih 35 godina ostvarila veliki uspjeh zahvaljujući politici otvaranja prema svijetu i liberalizacije ekonomije

Kineski urbanizacijski zamah će povećati domaću potrošnju i ulaganja u budućnosti, navode analitičari.

Zemlja ima za cilj povećati broj urbanih stanovnika za 100 miliona od 2016. do 2020., omogućujući 100 miliona ruralnih stanovika život u gradovima u središnjim i zapadnim područjima.

Koncentracija stanovništva skupa s unapređenjima u načinu života će proširiti potražnju za potrošnjom usluga, rekao je Chi Fulin, direktor Kineskog instituta za reforme i razvoj.

Procjenjuje se kako će, ako radnici migranti budu trošili koliko i urbani stanovnici, potrošnja zemlje biti preko bilion juana.

Osim toga, predviđa se kako će svaki postotak urbanizacije dovesti do 3,7% rasta investicija. Kada 400 miliona ljudi napusti svoja sela u idućih 10 do 20 godina, direktno će stimulirati potražnju za ulaganjima od 400 biliona juana.

U 2015., broj stalnih urbanih stanovnika brojao je 56,1% populacije zemlje, a očekuje se kako će stopa dostići 60% do 2020.

Takva urbanizacija obećava mogućnosti za razvoj Kine, rekao je Li Yang, akademik iz Kineske akademije društvenih nauka.

Kineska ogromna ruralna područja su ogromna tržišta za unapređenja životnog okoliša, odvoz otpada i nadogradnju infrastrukture, rekao je Li.