Upoznajte 10 kineski kung fu zvijezda

3008

Kad razmišljate o kineskim kung fu zvijezdama, sigurno će vam odmah pasti na pamet Bruce Lee. No osim Leeja, u Kini postoji još mnogo akcijskih zvijezda.

10. Yu Rongguang

Najpoznatija djela: “Holy Robe of the Shaolin Temple” (1985.), “Nova policijska priča” (2004.), “The Myth” (2005.)

Yu Rongguang je sin poznatog izvođača pekinške opere Yu Mingkuija. S 11 godina primljen je u opernu družinu Fenglei da bi izučio Wu Shenga, ulogu ratnika u pekinškoj operi. Yu je 1982. započeo glumačku karijeru u Hong Kongu, gdje se 1993. proslavio glavnom ulogom u “Iron Monkey” s Donniejem Yenom. Također je poznat zbog pojavljivanja u filmovima s Jackiejem Chanom, kao što je “Nova policijska priča” i “The Myth”.

9.Wu Jing

Najpoznatija djela: “Tai Chi II” (1996.), “SPL: Sha Po Lang” (2005.), “Twins Mission” (2007.)

Ovaj etnički Mandžurac rođen je u Pekingu, a sa šest godina poslan je u Sportsku školu Beijing Shichahai da nauči kung fu. Njegov otac i djed također su bili majstori borilačkih vještina, a trenirao je kod istog učitelja kao Jet Li. Wu je osvojio prvo mjesto na nizu nacionalnih juniorskih natjecanja iz wushua.

Wu je glumačku karijeru započeo 1995. u akcijskom filmu Yuen Woo-pinga “Tai Chi II”. Od tada se pojavio u brojnim borilačkim TV serijama i filmovima. Prvi put se pojavio u američkom filmu 2008., kad je glumio ubojicu u “Mumiji: Grobnica zmajskog cara”. Također je režirao dva vlastita akcijska filma 2008. i 2013.: “Legendary Assassin” i “Wolf Warriors”.

8. Yuen Biao

Najpoznatija djela: “Project A” (1983.), “New Dragon Gate Inn” (1992)., “Legend of Twins Dragon” (2007.).

Sa sedam godina Yuen Biao upisan je u Kinesku dramsku akademiju Yu Jim-Yuena na studij pekinške opere. Zajedno s Sammom Hungom, Jackiejem Chanom, Coreyem Yuenom, Yuen Wahom, Yuen Takom i Yuen Miuom bio je član družine “Sedam malih blaga”.

Početkom 1970-tih Yuen je počeo raditi kao kaskader i postao dvojnik Brucea Leeja u nekoliko filmova, uključujući “Zmajevu šaku”, “Na zmajevom putu” i “U zmajevom gnijezdu”. Krajem 1970-tih i početkom 1980-tih Yuen je počeo sve češće raditi kao glumac. Radio je na preko 80 filmova kao glumac, dvojnik i akcijski koreograf.

7. Sammo Hung

Najpoznatija djela: “U zmajevom gnijezdu” (1973.), “Carry On Pickpocket” (1982.), “Island of Fire” (1990.), “Ip Man” (2008)

Sammo Hung počeo je učiti pekinšku operu na Kineskoj dramskoj akademiji Yu Jim-Yuena kao šestogodišnjak. Smatra se jednim od ključnih figura industrije akcijskih filmova u Hong Kongu. Također je veliki brat izvođačke družine “Sedam malih blaga”.

Hung je 1961. započeo karijeru glumca, majstora borilačkih vještina, akcijskog redatelja, filmskog producenta i režisera. Osvojio je dvije nagrade za najboljeg glumca, tri nagrade za najboljeg koreografa borilačkih vještina i nekoliko nagrada za najboljeg akcijskog redatelja.

6. Zhao Wenzhuo

Najpoznatija djela: “Fong Sai-yuk” (1993.), “Bilo jednom u Kini” (1993.), TV serijal “Hero Zheng Chenggong” (2000.), “The Master of Tai Chi” (2006.)

Otac Zhao Wenzhuoa bio je majstor borilačkih vještina, a majka mu je bila profesionalna trkačica koja je oborila rekord u Harbinu. Zhao je, po željama svog oca, s osam godina krenuo na poduke iz borilačkih vještina. Godine 1990. primljen je na Pekinško sportsko sveučilište na studij borilačkih vještina. Tijekom studiranja osvojio je nekoliko prvih mjesta i zlatnih medalja na Nacionalnom juniorskom prvenstvu, Nacionalnom sveobuhvatnom prvenstvu i Nacionalnom prvenstvu borilačkih vještina.

Hongkonški producent Corey Yuen 1992. odabrao je Zhaoa za ulogu protivnika u svom filmu “Fong Sai-yuk”, čime je započela Zhaova glumačka karijera. U godinama nakon toga Zhao se proslavio glumeći kineskog narodnog heroja Wong Fei-hunga u filmu “Bilo jednom u Kini” i u nekoliko televizijskih serija. Zahvaljujući dobrom izgledu i profesionalnim vještinama, Zhao je postao jedna od najpoznatijih zvijezda borilačkih filmova u zemlji.

5. Donnie Yen

Najpoznatija djela: “Bilo jednom u Kini II” (1992.), “New Dragon Gate Inn” (1992.), “Heroj” (2002.), “Ip Man” (2008.)

Rođen je u Guangzhouu na kineskom kopnu, no njegova obitelj preselila se u Hong Kong kad je imao dvije godine, a zatim u Boston u SAD-u kad je imao 11. Yenova majka bila je velemajstorica wudang quana (unutarnje borilačke vještine) u stilu Fu i tai chija. Pod njenim utjecajem Yen je počeo izučavati borilačke vještine dok je bio vrlo mlad te je poslan u Sportsku školu Beijing Shichahai, gdje je dvije godine trenirao wushu.

Godine 1982. Yen je na putu u SAD svratio u Hong Kong, gdje je upoznao akcijskog koreografa Yuen Woo-pinga. Dvije godine nakon toga pojavio se u filmu “Drunken tai chi”. U proteklom desetljeću Yen je postao jedan od glavnih glumaca borilačkih filmova u Kini i time pridonio popularizaciji tradicionalnog borilačkog stila wing chun. Yenova uloga velemajstora wing chuna Ip Mana u istoimenom filmu snimljenom 2008. donijela mu je nekoliko nagrada za najboljeg glumca, dok je sam film postigao veliki uspjeh na kino blagajnama.

4.Jet Li

Najpoznatija djela: “Shaolin Temple” (1982.), “Fong Sai-yuk” (1993.), “Smrtonosno oružje 4” (1998.), “Heroj” (2002.)

Jet Li je počeo učiti borilačke vještine 1971. sa svojim majstorom Wu Binom u Sportskoj školi Beijing Shichahai. Od 1975. do 1979. Li je pet puta zaredom osvojio Nacionalno sveobuhvatno prvenstvo, čime je postao jedina osoba u Kini kojem je to pošlo za rukom.

Li je postao slavan diljem zemlje 1982. nakon svog prvog filma “Shaolin Temple”. Od tada je glumio gotovo sve kung fu junake iz kineske kulture, uključujući Huo Yuanjia, Wong Fei-hunga, Fong Sai-yuka i Chen Zhena. Lijeva prva uloga u hollywoodskom filmu bila je ona negativca u “Smrtonosnom oružju 4” (1998.), a prva glavna uloga bila je Han Singa u “Romeo mora umrijeti” (2000.).

Godine 2007. Jet Li osnovao je One Foundation da bi pomogao djeci, siromašnim ljudima i žrtvama prirodnih katastrofa.

3. Jackie Chan

Najpoznatija djela: “Drunken Master” (1978.), “Policijska priča” (1985.), “Velika gužva u Bronxu” (1995.) i serijal filmova “Gas do daske”.

Kao rođeni Honkonžanin, Jackie Chan počeo je učiti pekinšku operu na Kineskoj dramskoj akademiji Yu Jim-Yuena. Svoju karijeru započeo je 1962. u Hong Kongu kao kaskader, akcijski redatelj, glumac, producent i redatelj filmova. Najviše je poznat zbog svog akrobatskog borilačkog stila, komičnih izvedbi, upotrebi improviziranog oružja i inovativnim akrobacijama.

Jackie Chan pojavio se u više od 150 filmova, a sam je režirao 15 filmova, od kojih su većina akcijski. Dodijeljena mu je zvijezda na Hongkonškoj aveniji zvijezda i Hollywoodskoj stazi slavnih. Chan je trenutno bez sumnje najpoznatija kung fu zvijezda u Kini i svijetu.

2. Bruce Lee

Najpoznatija djela: “Na zmajevom putu” (1972.), “Zmajeva šaka” (1972.), “U zmajevom gnijezdu” (1973.)

Glumio zajedno s Lam Ching Yingom, Yuen Biaom, Sammo Hungom

Bruce Lee bio je guru kineskih borilačkih vještina te je smatran kulturnim ambasadorom koji je razvio drevne kineske borilačke vještine na način koji povezuje istok i zapad. Lee je prvi koji je predstavio ime “kung fu” široj zapadnoj publici.

Rođen je u San Franciscu, a prvi put se pojavio u filmu kad je imao tek tri mjeseca. S roditeljima se preselio u Hong Kong, gdje je pohađao osnovnu školu. Leejev stalni učitelj borilačkih vještina bio je legendarni velemajstor wing chuna Yip Man (ili Ip Man).

Godine 1971. Hong Kong Golden Harvest Entertainment Ltd pozvao je Leeja da glumi u filmu “Veliki šef”. Film je na kino blagajnama zaradio nevjerojatnih 3.19 milijuna hongkonških dolara. Lee se zatim pojavio u “Zmajevoj šaci”, gdje je zadivio gledatelje svojim borilačkim sposobnostima. Nakon uspjeha “Zmajeve šake” Lee je osnovao vlastiti filmski studio te režirao i glumio u svojim filmovima, uključujući “Na zmajevom putu” i “Igra smrti”.

1. Billy Chow

Najvažnija djela: “Dragons Forever” (1988.), “Legendarna šaka” (1994.), “The Scripture with No Words” (1996.)

Zašto je Billy Chow iznad Brucea Leeja i prvi na našoj listi kung fu zvijezda? Zato što je on jedini Kinez u povijesti koji je osvojio svjetsko prvenstvo u kickboxingu.

Chow je počeo trenirati kung fu s 11 godina i 1982. osvojio kanadsko prvenstvo u kickboxingu u lakoj kategoriji. Od 1984. do 1986. tri puta za redom osvojio je WKA-ovo svjetsko prvenstvo u kickboxingu u velter kategoriji.

Godine 1985. Chow se preselio u Hong Kong, gdje je debitirao u filmu “Winner Takes All?” (1984.). Tijekom 1980-tih pojavio se u nekoliko akcijskih filmova, uključujući “Eastern Condors” (1987.), “Dragons Forever” (1988.) i “Miracles” (1989.).

Godine 1994. postao je poznat nakon uloge generala Fujite u filmu “Legendarna šaka”. Umirovio se 2006. u dobi od 48 godina nakon svog posljednjeg filma “Dragon in Fury”.