“Tensent” ulaže 70 milijardi dolara u “novu infrastrukturu”

498
tencent tensent

Kineski tehnološki div “Tensent” uložiće 500 milijardi juana (oko 70 milijardi dolara) u narednih pet godina u tehnološku infrastrukturu, uključujući računarstvo u oblaku, veštačku inteligenciju i sajber bezbednost, saopštila je kompanija u utorak, prenosi CGTN.


Ova objava dolazi nakon poziva kineske vlade prošlog meseca za tehnološkim strukturnim unapređenjem druge ekonomije sveta kroz ulaganje u “novu infrastrukturu” i rasta potražnje za poslovnim softverom i uslugama “u oblaku”.

Drugi ključni sektori ulaganja su i tehnologija blokčejn, serveri, centri velikih podataka, centri superračunara, operativni sistemi interneta stvari, mreža 5G i kvantno računarstvo, objasnio je Doson Tung iz “Tensenta” u jednom intervjuu.

Najpoznatiji po svojoj aplikaciji za dopisivanje “Vičet” i video-igrama, “Tensent” želi da prošiti svoje poslovanje u oblasti poslovnih usluga, kako brojne kompanije “sele” svoje podatke iz računara u “oblake”.

“Alibaba” je prošlog meseca najavila da će uložiti 200 milijardi juana u svoju infrastrukturu “oblaka” u naredne tri godine.

Inicijativa za “novom infrastrukutrom” je jedna od tema na Dve sednice koje su u toku u Pekingu.