Tekst ambasadora NR Kine u BiH: Na novom historijskom početku

243
kineski ambasador u BiH

Povodom 25 godina diplomatskih odnosa Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine, ambasador NR Kine u BiH Ji Ping objavio je tekst u više relevantnih medija u BiH. Tekst prenosi i naš online magazin, prvi online specijalizirani magazin o kineskim temama na jezicima južnoslovenskih naroda.


“3. aprila navršava se 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Izbijanje epidemije Covid-19 čini taj dan posebnijim i očima bližim.

Prije dva mjeseca, kada je Kina prolazila najteže trenutke u borbi protiv epidemije COVID-19, vlasti i građani BiH su, na različite načine, izrazili podršku kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti. Sada osjećamo empatiju prema BiH, koja se bori sa epidemijom. Kineski predsjednik Xi Jinping je konstatovao u pismu upućenom g. Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, da je Kina spremna da dijeli iskustva i jača saradnju sa BiH, suočavajući se sa izazovima epidemije COVID-19. Jučer smo potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke, šta govori o našem opredjeljenju za solidarnost u vanrednim vremenima.

Prije tri sedmice, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom korona, kineska strana je, u najkraćem mogućem roku, otvorila komercijalne kanale za BiH, za uvoz medicinske opreme i materijala koji su hitno potrebni; ponudila je da podijeli iskustva borbe protiv epidemije s bh. stranom kroz video konferenciju, te je pružila pomoć u okviru svog kapaciteta. Kineske kompanije i državljani koji žive i rade u BiH su velikodušno dali novčanu i materijalnu donaciju, kako bi zajedno prevladali poteškoće sa građanima u BiH. Djeca iz Dječjeg hora grada Wuxi, koja su imala nastup u Sarajevu prošle godine, donirala su maske i poručila “Stojimo uz lijepo Sarajevo i drage prijatelje u BiH. Nadamo se da ćemo prevladati poteškoće zajedno sa njima.” Profesori i studenti Univerziteta u Suzhou su napisali svoju poruku na doniranim materijalima: “Visoka planina ne zaustavlja miris cvijeća, a prijateljstvo se ne boji dalekog puta”.

Vrijeme leti. U ovom trenutku, nećemo zaboraviti prijatelje iz svih sfera života koji su doprinijeli prijateljstvu Kine i BiH u proteklih 25 godina. Vaša nepokolebljiva nastojanja su nam dala uvjerenje da možemo pomoći jedni drugima.

U proteklih 25 godinačvrsto ispunjavamo svoja obećanja. Razvijamo prijateljske odnose i saradnju na temelju principa međusobnog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, međusobnog nenapadanja, nemiješanja u unutrašnje poslove jedni drugima, jednakosti i uzajamne pobjede, kao i miroljubive koegzistencije. Bez obzira na to kako se međunarodna situacija mijenja, naše dvije zemlje, razdvojene hiljadama kilometara, dosljedno se pridržavaju norme “unapređenja prijateljstva i promovisanja mira i prosperiteta, kako u regionu, tako i u svijetu”.

U proteklih 25 godina, imamo sve više razmjena. 2008. godine, g. Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, je prisustvovao ceremoniji otvaranja Pekinških ljetnih olimpijskih igara. 2010. godine, g. Nikola Špirić, tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je prisustvovao Svjetskoj izložbi u Šangaju. 2015. godine, g. Dragan Čović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, je prisustvovao obilježavanju 70. godišnjice pobjede u ratu otpora kineskog naroda protiv agresije Japana i svjetskom antifašističkom ratu u Pekingu. Ovih godina, predsjednik Xi Jinping i članovi Predsjedništva BiH često upućuju pozdrave jedni drugima. Kineski premijer i predsjedavajući Vijeća ministara BiH su zajedno prisustvovali svim prethodnim sastancima lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Komunistička partija Kine je uspostavila dobre međustranačke odnose sa strankama kao što su Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

U proteklih 25 godina, uspješno sarađujemo. Zahvaljujući inicijativi “Pojas i put” i saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, uspostavili smo sistematske platforme u oblastima kao što su obrazovanje, mediji, think tank i poljoprivreda. Termoelektrana u Stanarima je iznjedrila plodne rezultate; radovi na izgradnji dionice Koridora 5C na relaciji Počitelj-Zvirovići su u toku; uskoro će početi radovi na bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju i Bloku 7 Termoelektrane u Tuzli. Saradnja između dviju zemalja u oblasti pametnih gradova i digitalne komunikacije dobro se odvija. Kina je, u svojstvu zemlje partnera, učestvovala u Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar. Obim bilateralne trgovine neprekidno se povećava.

U proteklih 25 godina, gajimo duboko prijateljstvo od srca. Broj kineskih turista koji posjećuju BiH je rastao od nule do prošlogodišnjih više od 100 hiljada, tako da je Kina zauzela drugo mjesto po dolasku stranih turista u BiH. “Talas kineskog jezika” je sve popularniji u BiH. Sve više i više bh. studenata ide u Kinu na razmjenu, dajući vitalnost prijateljstvu naše dvije zemlje. Prije nekoliko dana, kineska centralna televizija je ponovo emitovala filmski klasik “Valter brani Sarajevo”, koji je probudio historijske uspomene više generacija.

Na novom historijskom početku, još jednom smo shvatili dragocjenost prijateljstva. 25 godina je za čovjeka najbolje životno doba, koje karakteriše puno energije i živosti. Tako je i sa odnosima Kine i BiH. Očekujemo da će prijateljski odnosi i saradnja Kine i BiH dalje napredovati u tom lijepom proljeću, kada cvijeće cvjeta i ptice pjevaju.

Hajde da dočekamo dolazak lijepih trideset godina!”