Summit 16+1 u Dubrovniku: Premijer Li se sastao sa premijerima Slovenije i Srbije

556
16+1 CEEC

Sastanak Li-Šarec

Tijekom sudjelovanja na osmom sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe, kineski premijer Li Keqiang se u četvrtak sastao sa premijerima Slovenije i Srbije.


Tijekom razgovora sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom, premijer Li je rekao da je Kina voljna bolje uskladiti inicijativu Pojas i put s razvojnom strategijom Slovenije.

Kao važni suradnički partneri, Kina i Slovenija održavaju čvrst i stabilan razvoj bilateralnih veza i suradnje, rekao je Li, dodajući da dvije zemlje imaju komplementarne prednosti i ostvarile su niz suradničkih rezultata u različitim područjima.

Kina je voljna daljnje produbiti suradnju u područjima poput inovacije, tehnologije te malih i srednje velikih poduzeća, rekao je premijer.

Slovenija je aktivna sudionica u izgradnji Pojasa i puta i suradnji Kine i zemalja srednje i istočne Europe i voljna je proširiti suradnju s Kinom u trgovini, investicijama, tehnologiji i farmaciji kako bi promicali novi napredak bilateralnih odnosa, rekao je Šarec.

Sastanak Li-Brnabić

Tijekom sastanka sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, premijer Li je izjavio da Kina podržava svoja poduzeća prilikom investiranja u Srbiju i sudjelovanja u izgradnji srbijanske infrastrukture u skladu s tržišnim pravilima i poslovnim principima.

Kineski premijer je dodao kako se u posljednjih nekoliko godina praktična suradnja između Kine i Srbije kretala stabilnim koracima, a razvoj bilateralnih odnosa je imao čvrst zamah.

Kina je spremna nastaviti suradnju sa Srbijom u trgovini i gospodarstvu te izgradnji infrastrukture, rekao je Li.

Brnabić je poželjela je dobrodošlicu kineskim poduzećima prilikom ulaganje u Srbiji i izrazila nadu da će se pridružiti Kini u daljnjem jačanju bilateralne suradnje u infrastrukturi, mineralnim resursima, energiji, automobilima, financijama, kulturi i turizmu radi podizanja bilateralnih odnosa na novu razinu.