Summit 16+1 u Dubrovniku: Kineski premijer najavio produbljenje suradnje u inovaciji sa zemljama CEEC

534
kineski premijer Li Keqiang

Tijekom govora na svečanosti otvorenja 9. Poslovnog foruma Kine i zemalja srednje i istočne Europe u hrvatskom gradu Dubrovniku, u sklopu summita 16+1, kineski premijer Li Keqiang najavio je da će Kina produbiti suradnju u inovaciji sa zemljama srednje i istočne Europe, naročito za mala i srednje velika poduzeća.


Suradnja oko infrastrukture, obrazovanja i ostalih područja sa zemljama srednje i istočne Europe će biti povećana, rekao je premijer Li u govoru. Li je također izrazio spremnost Kine na suradnju oko inovacije sa zemljama srednje i istočne Europe, naročito za mala i srednje velika poduzeća, kako bi se prilagodila raznolikosti tržišta.

Nova platforma za povezivanje malih i srednje velikih poduzeća

Premijer Li je također naglasio važnost promicanja slobodne trgovine između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Spomenuo je i kako će biti pokrenuta nova platforma za povezivanje malih i srednje velikih poduzeća iz Kine i zemalja srednje i istočne Europe.

Nastavak poreznih smanjenja u Kini, uključujući poduzeća iz CEEC

U posljednjih pet godina su porezna smanjenja u Kini ukupno iznosila tri bilijuna juana (približno 447 milijardi američkih dolara. Ove će godine Kina provesti porezna smanjenja na većoj razini.

Kina tretira sva inozemna poduzeća ravnopravno. Inozemna poduzeća registrirana u Kini, uključujući poduzeća iz srednje i istočne Europe, će također uživati u politici smanjivanja poreza, rekao je premijer Li.

Kinesko tržište otvoreno, uvoziti će se više proizvoda iz CEEC

Li je rekao da je kinesko tržište otvoreno, a zemlja će uvoziti više proizvoda, naročito poljoprivrednih proizvoda, iz zemalja srednje i istočne Europe, kako bi služili interesima njenih potrošača.