Strane investicije u Kinu: Strana poduzeća povećavaju aranžmane, Kina ostaje privlačno odredište svjetskih investicija

344
ulaganja investicije

Više od 4 milijarde eura — to je planirana kvota ulaganja Volkswagena (Kine) s partnerima u Kinu ove godine.


Stephan Wollenstein, izvršni upravitelj tvrtke Volkswagen (Kina) je nedavno u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi procijenio kako nastavak otvaranja kineskog tržišta omogućuje Volkswagenu više prilika. Velik broj međunarodnih poduzeća imaju procjene slične Wollensteinovoj. Proteklih mjeseci su Qualcomm, Pepsi, JP Morgan, Exxon Mobil i druga inozemna poduzeća ubrzali aranžmane u Kini i aktivno se probijaju na kineskom tržištu.

— Povratak rastu nakon kratkoročnog utjecaja pandemije

Zbog udara pandemije bolesti COVID-19 su prekogranične investicije trenutno u depresiji diljem svijeta. Prema predviđanju Konferencije za trgovinu i razvoj UN-a (eng. United Nations Conference on Trade and Development – UNCTAD) su u razdoblju 2020.-2021., je za strane izravne investicije (eng. Foreign Direct Investment, FDI) diljem svijeta moguće da će pasti za 30% do 40%. No, u drugom tromjesečju ove godine je praktično korištenje stranih investicija u Kini narastalo za 8,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što pokazuje kako kineski položaj kao odredišta svjetskih investicije nije oslabio i kako je negativan utjecaj pandemije samo privremen te se strane investicije, nakon pada od 10,8% u prvom tromjesečju, vraćaju na put uspona.

Prekogranični investitori, osim pandemije i drugih kratkoročnih utjecaja, više obraćaju pozornost na poslovni okoliš i dugoročnu razvojnu perspektivu odredišta investicija. Razlozi zbog kojih je Kina i dalje privlačno odredište stranih investicija, su kvalitetni gospodarski temelji, dosljedna optimizacija poslovnog okoliša i politika otvaranja prema svijetu.

— Postojeća “tvrda moć”

Kvalitetni gospodarski temelj podrazumijeva da Kina posjeduje ogromno tržište, kompletni i učinkovit industrijski lanac, usavršenu infrastrukturu, ljudske resurse za visoku tehnologiju i druge kvalitetne elemente. To čini “tvrdu moć” kojom Kina privlači strane investicije i koja predstavlja temelj za gospodarski rast. U prvoj polovici godine su praktične investicije SAD-a Kinu narasle za 6% u odnosu na isto razdoblja prošle godine. Od kraja svibnja do početka srpnja su poslovni čarteri između Kine i Njemačke već u 3 leta prevezli nekoliko stotina njemačkih poduzetnika i njihove obitelji u Kinu. Očito je da je zaštita globalnog industrijskog i opskrbnog lanaca zajednička želja prekograničnih poduzeća, a ti poduzetnici neće slušati odredbe pojedinih političara koji nemaju pojma o gospodarstvu.

— Jača i “meka moć”

Osim “tvrde moći”, povećava se i “meka moć” Kine za privlačenje stranih investicija. Svjetska banka je prošlog listopada objavila “Izvješće o globalnom poslovnom okolišu 2020.” u kojem se Kina nalazila na 31. mjestu u svijetu po indeksu poslovnog okoliša, za 15 mjesta više nego prošle godine. Dvadesetprvog srpnja je kineska Vlada objavila zahtjev o nastavku optimiziranja poslovnog okoliša i boljim uslugama tržišnim subjektima, što će daljnje smanjiti ograničenja stranim poduzećima za poslovanje u Kini. Bez sumnje će sve ovo ojačati privlačnost kineskog tržišta.

Što je još važnije, ove je prve godine stupa na snagu kineski Zakon o stranim investicijama. Sherri He, predsjednica konzultantske tvrtke Kearney za šire područje Kinu je u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi rekla kako je Zakon o stranim investicijama definirao osnovni okvir zakonskog sustava za strane investicije i ublažio zahtjeve za strane investitore kod poslovanju u Kini, što pokazuje kako je otvaranje Kine prema svijetu već unaprijeđeno na višu razinu i ušlo u novu fazu, što će pojačati povjerenje stranih poduzeća. U izvješću Indeks povjerenja FDI-ja 2020. koje je objavila njena tvrtka, Kina se nalazila na 8. mjestu u svijetu, odnosno je bila jedina zemlja s tržištem u nastajanju među prvih 10 investicijskih odredišta.

— Povećava otvaranje prema svijetu: ključan čimbenik

Bez sumnje je otvaranje na višoj razini ključan čimbenik u očuvanju privlačnosti Kine za strane investicije. Nedavno je kineska Vlada objavila niz politika namijenjenih stabiliziranju stranih investicija i trgovine i u velikoj mjeri skratila negativan popis pristupa stranim investicijama te istovremeno omogućila pilot zonama slobodne trgovine više samostalnih prava u otvaranju. Najnoviji negativni popis pristupa stranim investicijama 2020. za cijelu zemlju je skraćen 17,5%, dok je verzija popisa za pilot zone slobodne trgovine skraćena 18,9%. Osim toga, Kina će nastaviti i ubrzavati otvaranje u financijama i drugim uslužnim djelatnostima, ublažiti zahtjev za dozvole pristupa proizvodnoj djelatnosti i poljoprivredi, i nastaviti pilot projekte u probnim zonama slobodne trgovine. Sve ove politike će omogućiti Kini daljnje otvaranje vrata prema svijetu, proširiti put stranim investicijama do Kine i pomoći Kini u učvršćenju položaj privlačnog odredišta stranih investicija.