Slovenski premijer pohvalio suradnju 16+1, kineski investitori izabrali slovensku zračnu luku za regionalno središte

827
Slovenija

Slovenski premijer Miro Cerar je u ponedjeljak pohvalio suradnju između Kine i 16 država srednje i istočne Europe (CEEC), također poznatu i kao suradnje 16+1.
Kao dio suradnje 16+1, Slovenija je na šestom sastanku lidera vlade Kine i CEEC-a koji se održao u glavnom gradu Mađarske Budimpešti, potpisala sporazum o suradnji s Kinom unutar inicijative Pojas i put.

Cerar je rekao da je trgovinska razmjena Slovenije s Kinom u protekle tri godine narasla za 35 posto, naglašavajući da je inicijativa Pojas i put pridonijela rastu.

Premijer je također rekao da će se pred Slovenijom i Kinom otvoriti još više područja ekonomske suradnje, poput turizma, dodajući da je prošle godine broj kineskih turista koji su posjetili Slovenije narastao za skoro 20 posto.

“Stoga radimo na uspostavljanju bolje prometne povezanosti, što uključuje zračne linije između Slovenije i Kine,” rekao je Cerar.

Inače, poslovne veze Slovenije i Kine doživjele su značajan napredak u proteklih nekoliko godina. Među zajedničkim projektima dvije zemlje su i “Pipistrel”, 300 mil USD vrijedna tvornica zrakoplova, kao i nedavna akvizicija slovenačke kompanije za software “Autfit7” od zapanjujućih milijardu dolara. Slovenija intenzivno na kineskom tržištu promovira i svoje vino.

Osim toga, kineska SHS grupa stigla je u Maribor sa velikim planovima o proširenju tamošnje zračne luke. Pista bi trebala biti proširena za dodatnih 800 metara što će omogućiti da na njega slijeću i zrakoplovi tipa Airbus a330 ili Boeing 777. Ideja je da taj aerodrom postane regionalno središte za putnike i teretni promet do Kine i iz Kine.

To, međutim, nije jedina investicija te kineske kompanije u Maribor. Jedna od njihovih posljednjih akvizicija je TV stanica RTS24, koja u Sloveniji ima nacionalnu frekvenciju. S tim ulaganjem godišnja razmjena Slovenije i Kine dosegnula je skoro dvije milijarde dolara.