Slovenija i Kina žele bolju suradnju u sklopu Pojasa i puta i “mehanizma 16+1”

970
Kina i Slovenija

Slovenija i Kina su se u petak složile da će imati više razmjene i suradnje tijekom sastanka slovenskog premijera Mire Cerara i Menga Jianzhuja, posebnog izaslanika kineskog predsjednika Xija Jinpinga.

Kineska strana, rekao je Meng, cijeni stav slovenske vlade pod vodstvom premijera Cerara o razvijanju čvrstih veza s Kinom i pod inicijativom Pojas i put i “Mehanizmom Kina-CEE 16+1”.

Kina je voljna svoje inicijative rasta uskladiti sa Slovenijom, i produbiti suradnju u mnogim poljima, uključujući trgovinu i turizam, kako bi bilateralne veze dovela do nove razine, rekao je Meng.

Također je istaknuo važnost suradnje između agencija za provedbu zakona s obje strane. Obje strane bi trebale ojačati suradnju, pojačati komunikaciju i poboljšati suradnju u borbi s organiziranim kriminalom i terorizmom. Obje se strane nadaju da će pojačat suradnju u borbi protiv telefonskih prevara, što je rastući zločin čije su mete građani Kine, dodao je Meng.

Cerar je rekao da razvoj sino-slovenskih odnosa dobro napreduje, te da je došlo do značajnih napredaka i suradnje u poljima poput poljoprivrede, šumarstva i trgovine.

Cerar je rekao da će Slovenija, kao stvarni partner Kine, nastaviti podržavati inicijativu Pojas i put i surađivati pod “mehanizmom 16+1”, platformom koja je osnovana u travnju 2012. od strane Kine i 16 država središnje i istočne Europe (CEE).