Simpozijum „Pojas i put: Srbija i saradnja 16+1“ u Beogradu

956
kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo

Međunarodni simpozijum na temu „Pojas i put: Srbija i saradnja 16+1“, koji organizuje Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu, održan je juče u Beogradu.


Prisustvovalo 200 stručnjaka i više zemalja

Simpozijumu je prisustvovalo oko 200 stručnjaka iz Kine, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, a otvaranju su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dekan Fakulteta bezbednosti Vladimir Cvetković i kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo prisustvovali su otvaranju simpozijuma.

Dačić je rekao da je Srbija važna zemlja na evropskom kontinentu duž „Pojasa i puta“, koja je sa Kinom potpisala dokumenta o saradnji u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike na upravo održanom liderskom sastanku Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Hrvatskoj.

Chen Bo: Srbija je prva zemalja u regionu koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom

Kineska ambasadorka je izjavila da se Inicijativa „Pojas i put“ u proteklih šest godina razvila od ideje do akcija i konkretnih plodova. Čen Bo je rekla da saradnja Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope igra pozitivnu ulogu u brzom pridruživanju tih zemalja u izgradnji „Pojasa i puta“.

„Srbija je prva zemalja u regionu koja je uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo sa Kinom, ona daje doprinos Inicijativi‘Pojas i put’ i saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope“, navela je Čen.

Prema njenim rečima, saradnja Kine i Srbije bazirana je na tri principa: zajedničkim konsultacijama, zajedničkoj izgradnji i zajedničkom deljenju.

„Saradnja dve zemlje pokriva pet oblasti, odnosno političku koordinaciju, infrastrukturu, trgovinu, finansije i razmenu ljudi. Inicijativa ‘Pojas i put’ i saradnja 16+1 doprinose ekonomskom razvoju zemalja Centralne i Istočne Evrope, smanjenju raskoraka između 11 zemalja članica EU sa razvijenim zemljama EU, čak i evropskim integracijama“, rekla je kineska ambasadorka.