Simpozij o kibernetičkoj sigurnosti i informiranju: Xi Jinping održao važan govor

575
internet u Kini

Kineski predsjednik Xi Jinping je 19. travnja 2016. predsjedao simpozijem o kibernetičkoj sigurnosti i informiranju te održao važan govor.


Ukazao na ključna pitanja mrežne ekologije i temeljnih tehnologija

Xi je ukazao na ključna pitanja mrežne ekologije i temeljnih tehnologija te jasno definirao smjer Kine u promoviranju izgradnje mreže i razvoja mrežnih informacija.

Također, istaknuo je da Kina treba ojačati izgradnju informacijske infrastrukture, usredotočiti se na promicanje duboke integracije Interneta i realnog gospodarstva, te koristiti protok informacija kako bi pokrenula razvoj tehnologije i protok kapitala, talenata i materijala te odigrala pozitivnu ulogu u transformaciji načina gospodarskog razvoja i prilagodbi gospodarske strukture.

Na sastanku je Xi Jinping naglasio da, ako će se narodne mase koristiti Internetom, onda se kinesko javno mnijenje može i pratiti preko Interneta. Zatražio je od vodećih kadrova na svim razinama da često provjeravaju Internet i reagiraju na zabrinutost korisnika Interneta. Što se tiče kritika s dobrom voljom i u skladu s pravilima Interneta, bilo da je riječ o radu stranke i vlade ili osobnom radu dužnosnika, bez obzira je li kritika mirna ili oštra, dužnosnici moraju ne samo odgovoriti na kritike, nego ih i pažljivo proučavati te iz tih kritika izvući pouku!

Neophodno težiti prema cjelovitom lancu i poduzeti nova velika otkrića u temeljnoj tehnologiji

Kina kao druga najveće gospodarstvo na svijetu, ima najveći jaz u jezgri tehnologije u usporedbi s naprednom svjetskom razinom. Xi Jinping je izričito napomenuo da, bez obzira na to koliko su internetske tvrtke velike i kolike im je tržišna vrijednost, ako su ključne komponente jako ovisne o inozemstvu, onda su “životna vrata” opskrbnog lanca uvijek u rukama drugih. Kineski poduzetnici, stručnjaci, znanstvenici te znanstveno i tehničko osoblje moraju težiti prema cjelovitom lancu i poduzeti nova velika otkrića u temeljnoj tehnologiji što je prije moguće.

Xi Jinping je također naglasio kako je nužno poticati i podržavati kineska internetska poduzeća kako bi izašla na globalno tržište i produbila međunarodnu razmjenu i suradnju na Internetu. Također je poželio dobrodošlicu u Kinu inozemnim internetskim tvrtkama koje poštuju kineske zakone i propise.

Ubrzati izgradnju ključnog sigurnosnog sustava informacijske infrastrukture

Xi Jinping je naglasio da Kina treba ubrzati izgradnju ključnog sigurnosnog sustava informacijske infrastrukture. Potrebno je provesti detaljno istraživanje i učinkovitu nacionalnu ključnu sigurnosnu zaštitu informacijske infrastructure te nadgledati sveobuhvatne postavke sigurnosti mreže.

Na sastanku je Xi Jinping posebno spomenuo okrutnu konkurenciju na kineskom internetskom tržištu. Naglasio je da za reguliranje tržišnog poretka treba ubrzati proces izrade mrežnog zakonodavstva i poboljšati mjere pravnog nadzora. Što je poduzeće veće, to je veća društvena i moralna odgovornost. Internetske stranice ne mogu samo biti slijepo usmjerene na broj klikova, a u internetskoj trgovini se mora spriječiti krivotvorenje. Internetske tvrtke također moraju vratiti korist društvu i narodu.