Si: Kina i SAD treba da održavaju komunikaciju o trgovinskom pitanju sa SAD

870
Xi i Trump

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je juče u telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom da Kina i SAD treba da održavaju komunikaciju kako bi pronašle način za pravilno rešavanje međusobnog trgovinskog pitanja i ostvarile rezultate obostrane koristi.

Si i Tramp su takođe razmenili mišljenje o kinesko-američkim odnosima i situaciji na Korejskom poluostrvu.

Si je rekao da su odnosi dveju zemalja trenutno u važnoj fazi razvoja i dodao da visoko ceni razvoj bilateralnih odnosa.

Kina i SAD treba da održaju razmene na visokom kao i na svim nivoima na principima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, rekao je Si, dve strane trebalo bi da se usredsrede na saradnju i da rade na prevazilaženju razlika, kako bi unapredile zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa.

Ekonomska i trgovinska saradnja oduvek igraju važnu ulogu u unapređenju bilateralnih odnosa, rekao je Si.

Predsednik Si je naglasio da su dve strane imale otvorene efikasne i konstruktivne pregovore prošle nedelje u Pekingu o trgovinskom pitanju.

Tramp je rekao da Vašington pridaje veliku važnost američko-kineskim odnosima i da on očekuje da dalje održava bliske kontakte sa Sijem.

Tramp je izrazio želju da zajedno sa Kinom ulaže napore u jačanje praktične saradnje u raznim oblastima, pravilno rešavanje trgovinskog pitanja dveju strana i postizanje većeg razvoja bilateralnih odnosa što će doneti korist narodima dveju zemalja.

Dvojica lidera su takođe razmenila mišljenja o pitanju Korejskog poluostrva. Si je ponovio stav Kine, naglašavajući da Kina podržava planirani sastanak lidera SAD i Severne Koreje.

Kina se nada da će Vašington i Pjongjang ići istim pravcem izgradnje uzajamnog poverenja i rešavanja zabrinutosti putem dijaloga, kako bi se unapredilo političko rešenje tog pitanja, naglasio je kineski predsednik.

Si je rekao da Kina želi da dalje igra aktivnu ulogu u ostvarenju denuklearizacije na Korejskom poluostrvu, trajnog mira i stabilnosti u regionu.

Tramp je rekao da američka strana visoko ceni stav Kine o pitanju Korejskog poluostrva, naglašavajući da će SAD jačati komunikacije i koordinaciju sa Kinom u pronalaženju rešenja dijalogom i pregovorima.