Shenzhen, grad s toplinom

499
Shenzhen

Na svečanosti proslave 40. godišnjice otvaranja prema svijetu je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da su prvobitna želja i konačna misija Komunističke partije Kine traženje sreće za kinesko stanovništva i preporoda za kineski narod, uz želju i misiju za otvaranjem.


Kao prva specijalna gospodarska zona u Kini je Shenzhen je grad-pionir u reformama. Ovdje se kaže kako je vrijeme novac, a efikasnost život. Ljudi koji su ovdje dolazili su osjetili brzinu, kao i toplinu ovog grada.

Zhang Chaohui, doktor s diplomom poznatog sveučilišta iz grada u unutrašnjosti Xiana, je rekao da se nakon diplome suočio s izborom: ostati u Xian u i voditi običan život ili otići u Shenzhen i početi od nule.

Međutim, nije se osjećao usamljeno u nepoznatom Shenzhenu. Lokalna vlada je ranim mjerama pružila podršku mladim ljudima koji su dolazili u grad. Osim sedmodnevnog besplatnog smještaja, vlada pomaže i u brzom i precizno zapošljavanju. Privlačnost za doseljenike Shenzhena se nalazi na prvom mjestu u Kini, jer vlada pruža razne pogodne uvjete, a generalni sekretar CK KP tog grada Wang Weizhong je o tome rekao: „Najbitnije su ljudi, kad imaš ljude, imaš sve. To je baš ono u čemu Shenzhen uživa u proteklih 40 godina. Ljudski resurs nam omogućava u realiziranje neprekidnog razvoja“.

Nakon 18. plenarne konferencije CK KP je grad Shenzhen uspostavio trodimenzionalni sustav društvenog osiguranja. Omogućeno je besplatno medicinsko osiguranje za osobe koje se naseljavaju u grad, kao i devetogodišnje besplatno obrazovanje za njihovo dijete te zajamčeni stan, za one koji zadovoljavaju relevantne zahtjeve.

Kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, neka svatko tko živi u našem dobu ima osjećaj dobitka, to je konačan cilj reforme.