Sastanak ministara Kina-CEEC 16+1

839
Sastanak ministara Kina-CEEC

U Beogradu se danas i sutra održava Treći sastanak ministara prometa Kine i zemalja središnje i istočne Europe, Kina – CEEC 16+1.

Sastanak je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a u svom obraćanju izaslanstvima zemalja središnje i istočne Europe kineski ministar prometa Li Xiaopeng je naglasio potencijal i značaj infrastrukturnog povezivanja Kine i zemalja CEI-a u okviru kineske inicijative “jedan pojas – jedan put” u svim vidovima prometa, ali i IT sektora, istaknuvši pokrenute aktivnosti između Kine i Bosne i Hercegovine na povezivanju u oblasti zračnog prometa.

Najavljujući sljedeći sastanak na toj razini, koji će biti održan u Hrvatskoj, ministar Xiaopeng je inicirao mogućnost formiranja zajedničke liste infrastrukturnih projekata zemalja CEI-a, odnosno 16+1.

Zaključujući izlaganje, Xiaopeng je posebno istaknuo glavne kineske ciljeve u suradnji Kine i zemalja CEI-a, kao što je dati veću podršku infrastrukturnom povezivanju, te daljnje jačanje dijaloga u oblasti vodnog prometa, inicirajući ujedno sjednicu svih administratora u oblasti pomorskog prometa i kinesku organizaciju okruglog stola za promociju ekološki sigurnog i održivog vodnog prometa.

Među tim ciljevima su i unaprijeđenje suradnje u razvoju logističkih koridora, kao i podržavanje bilateralne suradnje u izgradnji kapaciteta kadrova, mogućnost studiranja i usavršavanja u Kini, sve u cilju zajedničkog prosperiteta svih na koje se ti projekti odnose.

Izaslanstvo Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine, predvođeno ministrom Ismirom Juskom, sudjeluje na sastanku.

U obraćanju kineskom i ministrima zemalja CEI-a, Jusko je naglasio strateška opredjeljenja, pokrenute i planirane aktivnosti Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukturnog povezivanja, s posebnim naglaskom na izgradnju autoceste na Koridoru 5-C, zasnovane na usvojenoj Okvirnoj strategiji prometa BiH, ističući značaj regionalnog povezivanja radi ekonomskog razvoja, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza BiH.