Sastanak Kećijang-Lam

596
Sastanak Kećijang-Lam

Centralna vlada će dosledno insistirati na principu „jedna zemlja, dva sistema“ i podržati napore vlade Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga pod vođstvom Keri Lam u očuvanju dugotrajnog prosperiteta i stabilnosti Hongkonga, izjavio je juče kineski premijer Li Kećijang na sastanku sa Keri Lam. Lam boravi u četvorodnevnoj službenoj poseti Pekingu.


Li je rekao da je haos, koji je počeo sa protestima protiv već povučenog zakona o ekstradiciji, naneo štetu honkonškom društvu u više aspekata. Ekonomija grada je znatno usporila, a više sektora pretrpelo je veliki udarac, naveo je kineski premijer.

„Suočavajući se sa komplikovanom situacijom, vi ste vodili vladu Specijalnog administrativnog regiona u cilju očuvanja stabilnosti društva i uveli ste niz mera za podršku preduzećima i zapošljavanju. Centralna vlada visoko ceni vaše napore i napore vlade Hongkonga,“ rekao je premijer Li.

Li je podvukao da Hongkong još nije izašao iz teške situacije. Vlada Hongkonga treba i dalje da ulaže napore u suzbijanje nasilja i obnovu poretka, kao i da pronađe rešenje za postojeće duboke probleme u ekonomskom i društvenom razvoju grada, kako bi se ostvario dugotrajan prosperitet i stabilnost Hongkonga.

Keri Lam je izrazila zahvalnost na podršci centralne vlade Hongkongu. Vlada Hongkonga će uložiti napore u razvoj ekonomije i poboljšanje života građana, integrisaće svoj razvoj sa celokupnom razvojnom strategijom države, proširiće međunarodnu saradnju i učvrstiće položaj Hongkonga kao međunarodnog finansijskog, trgovinskog i centra za brodski transport.