Saslušana izvješća Vrhovnog suda i narodnog prokuratora – Nastavlja se borba protiv korupcije

766
KPK CPC

Na prvom zasjedanju 13. Svekineskog narodnog kongresa je u petak održano plenarno zasjedanje na kojem su saslušana radna izvješća Vrhovnog narodnog suda i Vrhovnog narodnog prokuratora.

Glavni sudac Zhou Qiang i glavni prokurator Cao Jianming su Vrhovnom narodnom sudu (SPC) i Vrhovnom narodnom prokuratoru (SPP) podnijeli radna izvješća i istaknuli važnost napretka antikorupcijske kampanje u proteklih pet godina.

Kineski vođe Xi Jinping, Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji i Han Zheng su sudjelovali na sastanku.

Prokuratori su u razdoblju od 2013. do 2017. proveli istrage nad 254 419 ljudi zbog sumnjivog sudjelovanja u radnjama povezanim s carinom, što je za 16,4 posto više u usporedbi s pet godina prije, naveo je Cao u SPP-ovom izvještaju.

Iz zatvorenih slučajeva su vraćeni gubici u iznosu višem od 55,3 milijardi yuana (8,7 milijardi američkih dolara), rekao je Cao.

Među onima nad kojima su istrage provedene, 120 su bivši službenici na pokrajinskoj i ministarskoj razini ili iznad. Njih 105 je tuženo, rekao je Cao.

U razdoblju od 2013. do 2017. zaključeni su antikorupcijski slučajevi uključujući 101 bivšeg službenika na pokrajinskoj i ministarskoj razini ili iznad, naveo je Zhou u svom izvještaju SPC-u.

Kineski sud je u istom razdoblju zaključio 195 000 antikorupcijskih slučajeva u kojima je sudjelovalo 263 000 pojedinaca. Za nuđenje mita je osuđeno ukupno 13 000 ljudi, navodi se u izvještaju.

Foto: Ilustracija