Samit “17+1”: Dodik predstavlja BiH na sastanku sa zvaničnicima iz Kine i CIE

256
Summit

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predstavljaće BiH i obratiće se na Samitu “17+1”, na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.


Samit će u 9:00 sati po lokalnom vremenu otvoriti kineski predsjednik Xi Jinping, a odmah potom predviđeno je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na ovom skupu učestvovat će i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Češke Miloš Zeman, Crne Gore Milo Đukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski te premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Na samitu će učestvovati i predstavnici Albanije, Bugarske, Estonije. Mađarske, Latvije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Grčke.

Prema najnovijim podacima kineskog ministarstva trgovine, ukupan obim trgovine sa 17 zemalja SIE-a dostigao je 103,45 milijardi dolara u 2020. godini, prvi put prešavši granicu od 100 milijardi dolara.

U prethodnih osam godina samit se održavao u Varšavi, Bukureštu, Beogradu, Suzhou (Kina), Rigi, Budimpešti, Sofiji i Dubrovniku.