Putin: Rusija i Kina će ostati snažni strateški partneri bez obzira na ishod predsjedničkih izbora

805

Rusija i Kina će dugoročno ostati strateški partneri bez obzira na ishode predstojećih predsjedničkih izbora u Rusiji, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin agenciji Xinhua.

“Potpuno sam uvjeren da razvoj odnosa s Kinom uživa punu potporu u Rusiji, te da će, bez obzira na ishod izbora, Rusija i Kina ostati strateški partneri dug period u povijesti,” rekao je Putin tijekom njegove godišnje konferencije za medije.

Putin je ponovio da je kineska inicijativa Pojas i put savršeno kompatibilna i može se inkorporirati u razvoj Euroazijskog ekonomskog saveza i prijedlog Rusije o širem partnerstvu s Azijom.

Istaknuo je velike zajedničke projekte te dvije države, uključujući projekte na Arktiku, pogone za ukapljeni prirodni plin, brze željezničke linije, visoko-tehnološki sektor i svemirski sektor, te posebice obećavajući potencijal suradnje u razvijanju rute Sjevernih mora.

Pohvalivši brzi ekonomski rast Kine, Putin je rekao da odluke koje su usvojene na nedavnom nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine (KPK) odražavaju pozitivni plan razvoja Kine, koji je u skladu s ruskim razvojem.

Foto: Arhiva