Putin i Jinping presretni zbog snažnog trgovinskog rasta

962
Putin i Jinping

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je trgovinski skok u razmjeni s Kinom primajući u utorak u Moskvi kineskog kolegu Xija Jinpinga za čijeg je posjeta naftni div Gazprom objavio da će divovski ruski plinovod “Sibirska snaga” prema Kini biti operativan krajem.

U samo 50 godina Kina i SAD zamijenili su uloge “Radostan sam što je trgovinski rast s lanjskih skromnih 3,9 posto, ove godine snažno narastao na 37 posto u prva četiri mjeseca”, rekao je Putin, prenosi agencija TASS. Kineski predsjednik je zauzvrat pozdravio “posebni karakter”, odnosa između dviju sila, “dobrih susjeda, odanih prijatelja i pouzdanih partnera”, prenosi agencija AFP. Putin je kineskoga kolegu odlikovao najvišim priznanjem ruske vlade, Ordenom sv. Andrije (Prvopozvanog), za služenje u “jačanju prijateljstva i suradnje među narodima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine”, objavio je Kremlj, prenosi agencija dpa.

Rusija i Kina, dva istočna diva, zadnjih godina snažno grade gospodarske i diplomatske odnose dok istodobno slabe veze sa Sjedinjenim Državama koje su nezadovoljne s geopolitikom kakvu Rusija i Kina provode.

Prvi čovejk energetskog ruskog diva Gazprom Aleksej Miller objavio je da je zaključen sporazum o prvim isporukama ruskog plina Kini 20. prosinca 2017. divovskim plinovodom “Sibirska snaga”.

Rusija i Kina potpsiale su 21. svibnja 2014. ugovor o dobavi plina procijenjenog na 400 milijarda dolara u 30 godina, a ugovor je finaliziran nakon gotovo desetljeća pregovora, piše AFP. Trgovina između Rusije i Kina rasla je 33 posto u prvih pet mjeseci ove godine na 32 milijarde dolara, objavila je kineska državna agencija Xinhua uoči Xijeva posjeta. Putin i Xi trebaju se sastati s predstavnicima poslovnih krugova. Očekuje se da će za Xijeva posjeta biti potpisani ugovori vrijedni 10 milijarda dolara. Posjet kineskog predsjednika, koji je u Moskvu doputovao u ponedjeljak, službeno je počeo nekoliko sati pošto je Pyongyang ispalio balističku interkontinentalnu raketu, iako Rusi tvrde da je riječ tek o raketi “srednjeg dometa”.

Moskva i Peking višekratno su pozvali na mir i dijalog kako bi se riješila korejska kriza, ali njihov američki kolega Donald Trump upozorava da istječe strpljenje prema nepoćudnom sjevernokorejskom režimu.