Prvi gosti iz Kine stižu u Slavoniju

1484
------ 4 color

Prema podacima iz e-visitora, na području pod ingerencijom Turističke zajednice Baranje prošle i pretprošle godine nije evidentiran ni jedan turist iz Kine.

Kap u moru

Prema nekim informacijama protekle je godine Hrvatsku posjetilo 80-ak tisuća Kineza, što je, s obzirom na veličinu te države, kap u moru mogućeg broja dolazaka. Da tome više ne bude tako, pobrinulo se malo hrvatsko izaslanstvo koje je u kineskom 4,5-milijunskom gradu Jiaxingu, svojevrsnom glavnom gradu regije od 20 milijuna ljudi, sudjelovalo na međunarodnoj konferenciji o turizmu (Jiaxing City China Overseas Travel Agency Cooperation Summit & Tourism Product Purchase Supplies Trade Conference), s ciljem prezentacije Hrvatske, uz naglasak na njezin kontinentalni dio.

– Na put u Kinu uputili su nas udruga Putevima Marca Pola i CSEBA (ChinaSoutheast European Business Association), koje je pozvao organizator konferencije, Jinxing city association of travel service – priča direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, uz vlasnike osječke putničke agencije Maksi Tours, Vladimira i Jasminu Poznić, predsjednicu udruge Putevima Marca Pola, Jasnu Vukas i predstojnicu Zavoda za turizam Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike, Danijelu Gračan, jedan od članova hrvatskog izaslanstva. Naglašava kako su, vjeruje, uspješno i u najboljem svjetlu prezentirali ukupnu turističku ponudu Slavonije, Baranje, ali i cijele Hrvatske, ističući veliki broj sastanaka s predstavnicima kineskih agencija. Kruna svega je, dodaje, potpisivanje Partnerskog sporazuma o strateškom turizmu, na koji su potpis stavili predstavnici Jiaxing City Association of travel service, CSEBA-e, TZ Baranje i Maksi Toursa.

U rujnu “skeniranje”

– Sporazumom smo se obvezali biti promotori putovanja i ostalih usluga putnicima koji iz Kine i ostalih istočnih zemalja putuju prema europskim destinacijama, dok bi ih naš kineski partner trebao slati upravo u ovaj dio Europe – kaže Perkušić, naglašavajući kako će ubuduće u Jiaxing slati promotivne materijale i nastojati privući što više kineskih gostiju. Već za rujan ili listopad, nastavlja, planiran je dolazak kineskih partnera, koji će tijekom višednevnog boravka u regiji posjetiti i “skenirati” brojne turističke destinacije.

– Prilikom posjeta kineskog izaslanstva planiran je njihov trodnevni boravak u Baranji, pa bi nas prvi kineski turisti mogli posjetiti već iduće godine – tvrdi Perkušić. Važno je istaknuti kako je hrvatsko izaslanstvo, uz predstavnike mađarskog konzulata iz Shangaja, bilo jedino iz Europe, što ulijeva dodatnu nadu kako će Kinezi polako, ali sigurno početi dolaziti u Baranju i Slavoniju, na zadovoljstvo slavonsko-baranjskih turističkih djelatnika.

Udruga Putevima Marca Pola još od Olimpijade u Pekingu promovira Hrvatsku. Upravo oni inicirali su da se Jiaxingu predstavi i slavonsko-baranjska regija, koja do sada nije imala mogućnosti predstaviti svoje potencijale. Treba podsjetiti i na videouradak trojice Francuza kineskog podrijetla, koji je “natjerao” osječki Maksi tours da ih pozove te uz svesrdnu pomoć TZ Baranje ugosti nekoliko dana. I taj je potez jedan od važnih razloga zbog čega se udruga Putevima Marca Pola odlučila u Kinu povesti upravo predstavnike TZ Baranje i Maksi tursa. Pred više od 2000 gostiju prezentacijski program počeo je predstavljanjem slavonsko-baranjske turističke ponude. Pozornost je privukla prezentacija Kanditove čokolade s rižom, koju je priredio marketing Kandita, a odradio Vladimir Poznić.

I snimanje dokumentarca

Da ozbiljno misle na suradnju s kineskim turistima, hrvatski su predstavnici dokazali i prezentacijom prvog kinesko-hrvatskog malog priručnika u kojemu, osim fonetskog izgovora kineskih fraza na hrvatskom jeziku, uz svaki izraz postoji i kineski znak. Autori su udruge Putevima Marca Pola i Novi Put svile te agencija za prevođenje Language-house iz Zagreba. Jixing City Association of travel service želi realizirati snimanje dokumentarnog turističkog filma o Hrvatskoj koji bi mogao privući veći broj kineskih turista, kao što je slučaj bio s Južnom Korejom i njihovim reality showom snimljenim u Hrvatskoj.

Izvor: Glas Slavonije