Premijer Li Keqiang obećao šire otvaranje kineskog tržišta

749
Kineski premijer Li Keqiang

Kineski premijer Li Keqiang je u utorak, na konferenciji za medije nakon što je zaključeno prvo zasjedanje 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, izjavio kako će se Kina još šire otvoriti svijetu naglašavajući kako je otvaranje gibanje u oba smjera.

Istaknuo je kako je kineskog gospodarstvo toliko integrirano u globalno da bi zatvaranje vrata blokiralo put Kini.

Li je dodao i kako Kina i dalje ima mnogo prostora za daljnje otvaranje svojeg tržišta te da će smanjiti carinske pristojbe na uvoz u cjelini. Pristojbe na popularna potrošačka dobra, uključujući lijekove, će biti ukinute, dok će toliko potrebni lijekovi protiv raka možebitno biti uvršteni u kategoriju ”nula pristojbi”.

Kina će, prema njegovim riječima, postepeno ublažavati pa čak i ukidati ograničenja za tvrtke u stranom vlasništvu u pojedinim sektorima te skratiti ”crnu listu” za investicije iz inozemstva.

”Imamo za cilj učiniti široko kinesko tržište poštenim mjestom i za domaće i strane tvrtke sa svakom vrstom vlasništva da se natječu u davanju više opcija za 1,3 milijarde kineskih potrošača ubrzavajući pritom poboljšanje kineskih proizvoda i usluga,” naglasio je kineski premijer Li Keqiang.