Preko 14.500 kineski hodočasnika u Meki, nema informacije o žrtvama

702
An aerial view shows Muslim worshippers praying at the Grand mosque surrounded by construction cranes, in the holy city of Mecca in this July 14, 2015 file photo. At least 65 people were killed when a crane crashed in Mecca's Grand Mosque on September 11, 2015, Saudi Arabia's Civil Defence authority said, in an accident that came just weeks before Islam's annual haj pilgrimage. REUTERS/Ali Al Qarni/Files

Oko 14.500 kineskih hodočasnika nalazi se u Meki, ali za sada nema informacija o mogućim žrtava nesreće u Velikoj džamiji, priopćio je kineski konzulat u Meki.

TV Al Arabia je navela da je kran pao zbog snažnih pješčanih oluja koje su pogodile Saudijsku Arabiju u posljednjih nekoliko dana.

Nesreća se dogodila u trenutku dolaska hodočasnika iz cijelog svijeta na godišnju vjersku službu koja će početi uskoro.

Svi poginuli i ozlijeđeni prebačeni su u bolnicu i na mjestu nesreće nema više nikoga, rekao je general Sulejman Al-Amr, generalni direktor Direkcije za civilnu obranu. Kao moguć uzrok nesreće on je naveo jaku kišu i vjetar koji je čupao drveće i ljuljao teške dizalice u toj oblasti.

Fotografije koje su se brzo raširile društvenim mrežama pokazuju smrskana tijela hodočasnika ispod dizalice koja je pala kroz strop džamije.

Saudijske vlasti ulažu velike napore da se pripreme dolazak milijuna Muslimana na hodočašće u Meku, zbog čega su se izvodili i građevinski radovi na središnjoj Velikoj džamiji.

Hodočašće u Meki, jedno od najvećih vjerskih skupova u svijetu, i ranijih godina je bilo mjesto nesreća, uglavnom izazvanih stampedom vjernika koji žure da obave ritual i da se vrate kućama. U jednoj od takvih nesreća stradalo je stotine hodočasnika 2006. godine.