Predsjednik Xi: Kina je predana izgradnji odnosa vodećih zemalja sa SAD-om

1047

Predsjednik je Xi Jinping u četvrtak izjavio da je Kina predana zajedničkom radu sa Sjedinjenim Državama u izgradnji novog oblika odnosa vodećih sila.

Ako taj cilj može biti postignut, to će biti dobro za narode Kine i SAD-a, kao i za svjetski mir i razvoj, Xi je izjavio tijekom sastanka sa skupinom američkih poslovnih čelnika i bivšim američkim dužnosnicima.

Iako je izjavio da Kina i SAD dijele široke zajedničke interese, priznao je da također postoje neke razlike.

Obje strane moraju poštivati međusobne temeljne interese, izbjegavati pogrešne strateške procjene te pravilno upravljati i kontrolirati razlike.

Spominjući svoj nadolazeći državni posjet SAD-u, Xi je izjavio da je spreman na duboku razmjenu gledišta s predsjednikom Barackom Obamom o glavnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nada se da će posjet produbiti prijateljstvo između dva naroda, proširiti pragmatičnu suradnju i unaprijediti razvoj kinesko-američkih odnosa.

Američki predstavnici na sastanku uključuju Thmasa Donohuea, šefa Američke gospodarske komore, Tamaru L. Lungren, predsjednicu i izvršnu direktoricu tvrtke Schnitzer Steel Industries; bivšeg američkog ministra gospodarstva Carsloa Gutierreza; i Johna Thorntona, predsjednika Upravnog odbora Brookings Insitutiona.

Američka poslovna zajednica je predana poboljšanju bilateralne gospodarske i trgovinske suradnje te se zalaže za ranije završavanje bilateralnog sporazuma o investicijama.