Potpisan Aneks Sporazuma o kineskoj vojnoj pomoći za BiH

633
Aneks Sporazuma o kineskoj vojnoj pomoći za BiH Ji Ping Marina Pendeš

U Ministarstvu obrane Bosne i Hercegovine (MOBiH) danas je potpisan Aneks sporazuma o vojnoj pomoći za BiH, između MOBiH i Ministarstva narodne obrane Kine, a koji se odnosi na kinesku donaciju inženjerskih mašina za Oružane snage Bosne i Hercegovine.


Aneks sporazuma potpisali su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ambasador Kine u BiH Ji Ping.

Definirana je specifikacijska lista opreme, čija će isporuka biti u narednih pet godina, prenosi Fena.

– Ova vrijedna donacija pomoći će Oružanim snagama BiH u obnovi svojih inženjerskih sredstava, koja se inače često koriste i kao pomoć civilnim organima u slučaju elementarnih nepogoda – kazala je Pendeš, prenosi Fena.

Zahvalila je veleposlaniku Kine na dosadašnjoj saradnji i izrazila spremnost da se suradnja OSBiH i Kine i dalje proširi.

Veleposlanik Ji Ping je konstatirao kako je potpisivanje ovog aneksa rezultat uspješne posjete izaslanstva MOBiH Kini, koji je realiziran prije dvije godine.

– Drago nam je da možemo pomoći Oružanim snagama BiH. Posebno se radujemo suradnji na polju obrazovanja, ali i međunarodnih mirovnih misija – kazao je kineski veleposlanik.

Potpisivanju Aneksa sporazuma prisustvovali su i pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za resurse generalbojnik Gojko Knežević, te kineski vojni brigadir Luo Tiefeng, priopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.