Pojas i Put -Zajednica iste sudbine

891
Pojas i Put

Predsjednik Xi Jinping je 23. marta 2013. godine na Moskovskom institutu za međunarodne odnose održao govor.

Tom prilikom je prvi put na međunarodnoj sceni iznio koncept o zajednici iste sudbine. Na svijetu su međusobna povezanost i međuovisnost svih zemalja postale sve dublje. Ljudi žive u istom globalnom selu, u istom prostoru i vremenu na raskrižju povijesti i stvarnosti i svijet postaje zajednica iste sudbine u kojoj vi ne možete bez nas, a mi ne možemo bez vas, istaknuo je.

Predsjednik Xi Jinping je u općoj raspravi Sedamdesete sjednice Opće skupštine UN-a 28. septembra 2015. održao govor pod naslovom: Zajedno stvoriti novo partnerstvo za saradnju na zajedničku korist i uspostaviti sudbinsku zajednicu čovječanstva. U tom govoru Xi je izjavio kako treba uspostaviti partnerske odnose na osnovama ravnopravnosti, uzajamne poslovne saradnje i međusobnog razumijevanja, također stvoriti objektivnu pravdu i siguran okoliš, te zalagati se za otvaranje, inovacije i uključive mogućnosti razvoja na zajedničku korist. Isto tako je potrebno promovirati raznolike, eklektične kulturne razmjene i izgraditi ekološki sustav zelenog razvoja na osnovu poštovanja prirode.

Kineski predsjednik Xi Jinping je istog dana istaknuo nužnost uspostave međunarodnih odnosa novog tipa na osnovi suradnje i uzajamne koristi. Smatra se kako je 5 tačaka prijedloga koji je iznio, karta puta prema sudbinskoj zajednici čovječanstva koju je Kina pokazala svim zemljama svjeta