Pojas i Put: Put svile u drevno doba na kopnu i moru

5456

Prije 2 tisuće godina na kontinentu Euroaziji su marljivi i hrabri ljudi stvorili brojne koridore za trgovinsku i međuljudsku razmjenu koji su povezivali civilizacije u Aziji, Europi i Africi. Njihovi potomci su te koridore nazvali Putem svile.

U drevno doba Put svile na kopnu je podrazumijevao kopneni put čiji je početak bio u gradu Chang’anu (današnji Xi’an), a išao je preko regija Gansu i Xingjiang, sve do srednje i zapadne Azije, te nakon toga do mediteranskih zemalja. Put je otvorio Zahngqian, carski izaslanik iz dinastije Zapadni Han (od 202. do 8. godine prije naše ere), tijekom svoje turneje po Zapadu. Budući da je ovim koridorom uglavnom tekla trgovina kineske svile, stekao je naziv Put svile. Godine 1877. njemački geolog i geograf Ferdinand Paul Wilhelm Richthofen je u svojoj knjizi “Kina” puteve za trgovinu i promet svilom između Kine i srednje Azije, kao i Indije, otvorene od 114. godine prije naše ere do 127. godine poslije naše ere nazvao Putem svile.

Put svile na moru podrazumijeva pomorski koridor kojim je drevna Kina obavljala gospodarsku i kulturnu razmjenu sa drugim zemljama svijeta. Javlja se od dinastija Qin i Han, uspon je doživio za vrijeme dinastija Sui i Tang, procvao za vrijeme dinastija Sung i Zuan, a početkom dinastije Ming je dostigao vrhunac. Sredinom dinastije Ming se zbog pomorske blokade Put svile raspao. Put svile na moru je imao početak u primorju jugoistočne Kine, a išao je preko poluotoka Indokina i zemalja Južnog kineskog mora kroz Indijski ocean, te do Crnog mora, istočne Afrike i Europe. Ovaj put je postao pomorski koridor za trgovinsku i kulturnu razmjenu između Kine i drugih zemalja i poticao je zajednički razvoj priobalnih zemalja.