Poboljšana kvaliteta zraka u Pekingu korištenjem čiste energije

953
Peking

Prema relevantnim podacima, korištenjem čiste energije poboljšana je kvaliteta zraka u Pekingu.

Gustoća opasnih finih čestica (PM2.5) je do kraja prošlog mjeseca dnevno prosječno iznosila 58 mikrograma po metru kubnom, što je za 13,4 posto niže nego u istom periodu prošle godine, izjavili su iz lokalnih vlasti.

“Gledano od nedjelje, broj dana u kojima je zagađenje bilo opasno se smanjio na 21, s 58 koliko je ta brojka iznosila 2013., te su ove zime zabilježena samo četiri dana tijekom kojih je zagađenje bilo ozbiljno,” rekao je Liu Baoxian, zamjenik voditelja Pekinškog okružnog centra za praćenje zagađenja.

Kako bi zrak učinio čišćim Peking je počeo eliminirati bojlere na ugljen te je na boljere na plin nadogradio tehnologijom za nisko sagorijevanje dušika.

Gustoća sumporovog dioksida je u studenom smanjena na 8 mikrograma po metru kubnom s 28 mikrograma po metru kubnom koliko je iznosila u 2013. Grad je ove godine uklonio 4 453 bojlera na ugljen.

Počevši s 15. studenog, Peking je završio rad na zamjeni ugljena čistom energijom — električnom strujom ili plinom — u 700 sela, sudeći prema općinskom uredu za ruralna pitanja.

Tijekom proteklih pet godina, u gradu je zamijenjeno oko 99,8 posto boljera na ugljen, čime se količina korištenog ugljena smanjila za skoro 9 milijuna tona.

Od 2013. oko 900 000 kućanstava u 2 036 sela se s ugljena prebacilo na izvore čiste energije, čime se količina korištenog ugljena smanjila za 2,7 milijuna tona godišnje.