“Plava knjiga za CEEC: Izvješća o razvoju zemalja srednje i istočne Europe (2018.-2019.)” objavljena u Pekingu

736
Plava knjiga za CEEC

U pekingu je 27. prosinca objavljena “Plava knjiga za CEEC: Izvješća o razvoju zemalja srednje i istočne Europe (2018.-2019.)”, u izdanju Pekinškog sveučilišta za strane jezike i Izdavačke kuće Kineske akademije društvenih znanosti.


Plava knjiga je sveobuhvatno predstavila razvoj u politici, gospodarstvu, društvu i kulturi srednje i istočne Europe u 2018., kako bi zadovoljile prijeke potrebe Kine za razvijanjem suradničkih odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe.

Plava knjiga za CEEC

U knjizi se ističe da se u 2018. godini domaća politička situacija u srednjoj i istočnoj Europi neprestalno razvijala. Mnoge su zemlje održale parlamentarne ili predsjedničke izbore, a neke su zemlje bile podložne preustrojima vlade. Također je istaknula da je u 2018. godini većina zemalja srednje i istočne europe postigla stabilan gospodarski rast, s prosječnom stopom rasta od 3,6%. Među 16 zemalja, najveći porast zabilježen je u Poljskoj, koji je dostigao 5,1%.

U 2018. godini suradnja između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe je nastavila održavati dobar zamah brzog razvoja, te je do kraja 2018. godine ukupna dvosmjerna investicija između Kine i 16 zemalja dosegla gotovo 12 milijardi američkih dolara, navodi se u knjizi.