Pitanja i odgovori o Reviziji brojeva potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu

481
kontrola koronavirusa

Dužnosnik općinskog stožera za prevenciju i kontrolu bolesti COVID-19 Wuhana je u petak odgovorio na pitanja o reviziji broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu.


Pitanje 1: Zašto je napravljena revizija brojeva potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19?

Odgovor: Epidemija novog koronavirusa je velika izvanredna situacija za javno zdravstvo s najbržim širenjem, najširim utjecajem i najteža na kontrolu od osnutka Narodne Republike Kine. Trenutno je prijenos bolesti u Wuhanu u osnovi obuzdan i ograničenja kanala za vanjska putovanja su ukinuta, što je stvorilo pogodne uvjete za provođenje rada na potvrdi i procjeni podataka o epidemiji na sveobuhvatan i detaljan način. Informacije o epidemiji, poput brojeva potvrđenih i smrtnih slučajeva, bi trebale biti prijavljivane i objavljivane na otvoren, transparentan i istinit način. U ranoj fazi epidemije se zbog nedovoljnih mogućnosti za prijem i liječenje nekoliko medicinskih institucija nije uspjelo na vrijeme povezati sa sustavom za prevenciju i kontrolu bolesti, dok su bolnice bile prepunjene, a medicinsko osoblje prezauzeto pacijentima. Kao rezultat je dolazilo do zakašnjelog, zanemarenog ili pogrešnog prijavljivanja te se zbog toga morala provesti revizija broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u gradu.

Pitanje 2: Kako je provođen rad na reviziji broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu?

Odgovor: Općinski stožer za prevenciju i kontrolu epidemije Wuhana pridaje veliku važnost radu na reviziji brojeva potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu. Slijedeći princip odgovornosti za povijest, narod i preminule je stožer poduzeo inicijativu za provođenje istinite revizije. Krajem ožujka 2020 je općinski stožer za prevenciju i kontrolu bolesti COVID-19 uspostavio grupu za velike podatke vezane uz epidemiju i epidemiološke istrage, radi osiguravanja da su činjenice o svakom slučaju točne i svaka brojka objektivna i ispravna.

Pitanje 3: Koje promjene su napravljane u broju potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 nakon revizije?

Odgovor: Prethodno je Wuhan zabilježio 50 008 potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 do kraja 16. Travnja. Ukupno 217 dvostruko brojanih slučajeva treba biti oduzeto od prethodne brojke zbog činjenice da su to pacijenti koji su vidjeli liječnike u različitim četvrtima ili posjetili više od jedne bolnice. Istovremeno 542 slučaja nisu ranije ubrojena zbog kašnjenja ili propusta u prijavljivanju te trebaju biti pridodani ukupnoj brojci. Ukupan broj potvrđenih slučajeva je izmijenjen na 50 333.

Pitanje 4: Koliko je promijenjen broj potvrđenih smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 nakon revizije?

Odgovor: Prethodno je Wuhan do kraja 16. travnja zabilježio 2 579 potvrđenih smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19. Ukupno 164 smrtna slučaja trebaju biti oduzeta od ukupne brojke zbog dvostrukog prijavljivanja i smrti koje su pogreškom pripisane bolesti COVID-19. Istovremeno 1 454 smrti trebaju biti pridodane brojci zbog činjenice da smrti izvan bolnica nisu bile zabilježene u informacijskom sustavu kontrole bolesti i da su neke medicinske institucije neke slučajeve prijavile kasno ili ih nisu uopće prijavile. Broj potvrđenih smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 u Wuhanu je izmijenjen na 3 869.

Pitanje 5: Koji je značaj izmjene broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u Wuhanu?

Odgovor: Sigurnost zdravlja i života su temeljne potrebe i zajedničke potrebe ljudi. Ono što leži iza podataka o epidemiji su životi i zdravlje opće javnosti, kao i kredibilitet vlade. Pravovremena revizija broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 je pogodna za zaštitu narodnih prava i interesa i za znanstveno donošenje odluka o prevenciji i kontroli epidemije. Također je odgovor na javne brige i još važnije, poštovanje prema svakom životu.