Petnaest UN panda izaslanika posjetilo Chengdu

1007
Petnaest UN panda izaslanika

Šesnaestogodišnja Vera Kalinina, iz Sudoverfa u Rusiji je bila vrlo uzbuđena kada je u ponedjeljak ugledala žive pande u Istraživačkom centru za uzgoj velikih pandi u Chengduu u provinciji Sečuan.

Bilo je to vrlo prikladno jer je Kalinina jedna od 17 osoba iz 14 zemalja izabranih za panda prvake Ujedinjenih naroda za Globalne ciljeve. Pet dana ovog tjedna, 15 od 17 njih će u Chengduu učiti o pandama.

Izaslanici su iz Alžira, Nigerije, Velike Britanije, Rusije, Francuske, Meksika, Kolumbije, Perua, Jordana, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Pakistana, Kine i Japana. Dvoje panda izaslanika nije uspjelo otići na put.

Učenje o pandama, koje su na međunarodnom popisu ranjivih vrsta, će im pomoći proširiti glas o UN-ovim ciljevima održivog razvoja kod kuće, rekli su dužnosnici. Ciljevi uključuju okončanje gladi, te zaštitu oleana i rijeka.

Grupa od 15 osoba uključuje umjetnika i pisca, šest studenata, člana sveučilišta, vladinog zaposlenika, komunikacijskog stručnjaka, grafičkog dizajnera, istraživača, kineskog majstora umjetnosti izrezivanja papira, osnivača neprofitne grupe i tehnološkog slobodnog profesionalca.

Također će upoznati Qiqi i Diandian, pande blizance, koji su prvi životinjski veleposlanici UN-ovog razvojnog programa.

Tijekom petka, 15 prvaka će sudjelovati u brizi o mladuncima pandi, proći će obuku u divljini kako bi naučili o povratku pandi iz zatočeništva u divljinu u terenskom centru Dujiangyan, te o praćenju divljih pandi u sečuanskom Nacionalnom prirodnom rezervatu Longxi-Hongkou, rekla je Chen Cheng, glasnogovornica centra.

“Ovo će im omogućiti osobno iskustvo cjelokupnog procesa: od uzgoja u zatočeništvu do napora za povratak pandi u prirodu,” rekla je.

Također će raspravljati o pitanjima razvoja i svojim nadama za budućnost s učenicima osnovnih škola u Chengduu, rekli su dužnosnici.

Madelyn Ruyle (11) je najmalađa od 17 izaslanika. Učenica je osnovne škola iz Tampe na Floridi u SAD, a ovo joj je prvi put da posjeti Aziju i prati je otac, Jim Ruyle, direktor u tvrtki za prodaju farmaceutskih proizvoda.

Madelyn voli pande od kada je napunila 6 godina i posjetila je zoološke vrtove u SAD-u koji ih imaju, rekao je njen otac. Voli volontirati u svojoj crkvi i školi, te želi širiti glas o ciljevima održivog razvoja, rekao je.