Peking pojačao mjere bezbjednosti zbog mogućih napada

852

Peking je pojačao bezbjednosne mjere u komercijalnom kvartu sa barovima i prodavnicama popularnom za strance, a više ambasada izdalo je upozorenje da zapadnjaci treba da budu na oprezu zbog mogućih napada.

Američka, britanska, francuska i druge ambasade saopštile su da su dobile informacije o mogućim prijetnjama za zapadnjake u pekinškom kvartu Sanlitun na dan katoličkog Božića ili oko tog dana i pozvali su svoje građane da budu na oprezu.

“Mole se američki državljani da budu posebno oprezni”, navela je ambasada SAD-a u poruci poslanoj Amerikancima u glavnom gradu Kine.

Naoružana policija raspoređena je u kvartu Sanlitun gdje ima mnogo radnji poznatih marki, nekih ambasada i klubova, koji rado posjećuju stranci u Pekingu. Pojačana policija je takođe postavljena ispred američke ambasade.

Nije navedeno kakve su prirode te pretnje, ali ta vrsta prijetnje je vrlo neuobičajena za glavni grad Kine gdje komunističke vlasti tradicionalno održavaju visok nivo bezbjednosti, navodi agencija France press.

Pekinška policija objavila je danas da je izdala žuto bezbjednosno upozorenje za božićni period. Prema gradskim propisima takvo upozorenje izdaje se ako se dobiju sigurnosne prijetnje ili nađu sumnjivi eksplozivi.

Direkt.ba