Osnovano Kinesko-srpsko privredno udruženje u Beogradu

2094
Kinesko-srpsko privredno udruženje

Juče je u Beogradu osnovano Kinesko-srpsko privredno udruženje (CSEA), čijem osnivanju je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang, a koje ima za cilj da okuplja istaknute kompanije za dalji razvoj saradnje i razmene između dve zemlje.

Ova neprofitna, nevladina organizacija nastala je iz potrebe za udruživanjem privrednika i stručnjaka iz Kine i Srbije.

Za predsednika Kinesko-srpskog privrednog udruženja izabran je Sju Li, koji je naveo da je cilj rada tog udruženja da aktivno reaguje na inicijativu “Jedan pojas – jedan put”, kao i da obezbedi razmenu znanja i informacija između Kine i Srbije.

Kineske kompanije grade u Srbiji puteve, mostove, proširuju elektrane, ali dve zemlje i dalje imaju veliki prostor za proširenje saradnje, posebno u industriji i poljoprivredi. Zato je razmena iskustava dragocena.

Sjue Lia je naveo neke od najznačajnijih projekata između Kine i Srbije, poput mosta na Dunavu, Železare Smederevo, Kineskog kulturnog centra koji se gradi u Beogradu, saradnje sa kompanijom “Huavei”…

Pozivajući kompanije da se pridruže udruženju, ambasador Li rekao je da je osnivanje udruženja rezultat saradnje sa Tomislavom Nikolićem, bivšim predsednikom Srbije i sadašnjim predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom, te da će udruženje u budućnosti učiniti značajne usluge kako kineskom, tako i srpskom narodu koji zajedno rade na razvoju ekonomske saradnje.

– One kompanije koje već imaju iskustvo, poznaju politiku, običaje, tradiciju Srba treba da daju više informacija, pomognu novim investitorima iz Kine koji dolaze ovde – rekao je ambasador Li.

“Pozivam srpske privrednike i kompanije da se uključe u rad ovog neobaveznog i veoma korisnog udruženja”, rekao je Nikolić, koji je dobio sertifikat kojim je imenovan za počasnog predsednika udruženja.