Održan simpozijum o inicijativi „Pojas i put“ u Beogradu

1057
Pojas i put

Juče je održan simpozijum o inicijativi „Pojas i put“ u Beogradu.


Zajednička organizacija Srpskog instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju i Kineske akademije društvenih nauka

Simpozijum o šestogodišnjoj istoriji inicijative „Pojas i put“, održan je u zajedničkoj organizaciji Srpskog instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju i Kineske akademije društvenih nauka. Stručnjaci okupljeni na ovom skupu smatraju da je inicijativa postala važan motor za razvoj globalne ekonomije.

Kineske investicije u zemljama “Pojasa i puta” bile više od 60 milijardi američkih dolara

Prema podacima koji su izneti na simpozijumu, ukupna trgovina između Kine i zemalja duž „Pojasa i puta“ je dostigla vrednost višu od 5 biliona američkih dolara, dok su kineske investicije u ovim zemljama bila više od 60 milijardi američkih dolara i dovele su do otvaranja 200 hiljada novih radnih mesta.

Direktor Srpskog instituta za međunarodnu politiku i ekonomiju Branislav Đorđević je rekao da je inicijativa „Pojas i put“ postala važan motor za razvoj globalne ekonomije, kao i da je donela novu snagu u razvoju ekonomije među zemljama Centralne i istočne Evrope.

Srbija spada u prvu grupu zemalja koje su podržale inicijativu „Pojas i put“ i pozitivno doprinosi izgradnji te inicijative.

Od početka inicijative, rast kinesko-srpske trgovine 55,7 odsto

Rast kinesko-srpske trgovine je od početka predstavljanja inicijative pre 6 godina zabeležio rast od 55,7 odsto. Ukupna vrednost projekata kineskih preduzeća u srpsku infrastrukturu iznosi 5 milijardi američkih dolara, rekla je kineska ambasadorka Čen Bo.

Zamenik direktora Kineske akademije društvenih nauka Gao Peijong je rekao da je Srbija važna zemlja za inicijativu „Pojas i put“ na Balkanu. Kina se nada da će doći do daljeg unapređivanja izgradnje inicijative i širenja sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom.