Održan Forum malih i srednje velikih preduzeća iz Kine i CIE

384
Forum malih i srednje velikih preduzeća iz Kine i CIE

Video konferencija za razmenu informacija malih i srednjih preduzeća Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u pogledu oporavka rada organizovana je u utorak istovremeno u Pekingu i gradu Cangdžou.


Konferenciji, koja je posvećena temama iz oblasti razmene informacija i saradnje preduzeća, industrijskih sektora, trgovine, investicija, poljoprivrede, turizma i kulturne razmene, učestvovalo je 157 domaćih i 135 preduzeća iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Na konferenciji je takođe proglašeno pokretanje platforme za onlajn usluge za mala i srednja preduzeća Kine i zemalja CIE.

Kako se saznaje, na skupu je potpisano 29 memoranduma o saradnji i postignuto 19 namera o saradnji.

Organizatori su u govoru rekli da su se Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope od izbijanja kovida 19 međusobno pomagale i zajedno prošle teške trenutke.

”To je primer nastavka tradicionalnog prijateljstva i dodavanje novog sadržaja saradnji Kine i zemalja CIE. S obzirom na činjenicu da je Kina postigla velike strateške rezultate u borbi sa kovidom 19 i da je situacija sa pandemije u zemljama CIE pod kontrolom, ubrzavanje oporavka rada i proizvodnje, obnova ekonomskog i društvenog razvoja su zajednički cilj svih strana”, istakli su organizatori.

Kineska strana se nada da će mala i srednja preduzeća pravilno iskoristiti prednost mehanizma saradnje Kine i zemalja CIE i da će produbiti saradnju ne samo u tradicionalnim industrijskim sektorima već i u oblastima veštačke inteligencije, 5G, velikih podataka i digitalne ekonomije.

Kina će dalje insistirati na proširenju svog otvaranja, stabilizovanju industrijskih i lanaca snabdevanja, aktivnom korišćenju stranog kapitala kao i stvaranju okruženja za pravednu konkurenciju domaćih i stranih preduzeća, naglasili su organizatori.

Konferenciju su zajedno organizovali Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja CIE i mehanizam za koordinisanje saradnje malih i srednjih preduzeća Kine i zemalja CIE, ali i uz podršku ambasada zemalja CIE u Kini.