Odlično napreduju radovi na Pelješkom mostu

3079
pelješki most

Nakon što su potpisani ugovori o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona između Vlade Republike Hrvatske i tvrtki Strabag i Avax, okončan je dugotrajni natječajni postupak obilježen žalbama.


To je dakako dobra vijest i za kineski konzorcij China Road and Bridge Corporationk, koji mogu neometano nastaviti gradnju mosta. Inače, dionicu pristupne ceste Duboka – Sparagovići/Zaradeže gradit će austrijski Strabag, dok će dionicu stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli graditi grčki Avax. Tu je riječ o ukupno 30-ak kilometara dužine pristupnih cesta, a radi se o zahtjevnim dionicima, s nekoliko mostova, vijadukata i tunela.Tvrtke Strabag i Avax trebale bi početi s radovima najkasnije za dva mjeseca, nakon što budu uvedene u posao. Trenutno se ne može znati hoće li biti vremenske razlike između završetka Pelješkog mosta i pristupnih cesta, no Oleg Butković, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture vjeruje da će biti sve prema planu. “Vjerujem da će se sve završiti na vrijeme. Mi moramo ove novce potrošiti do kraja 2023. godine a to će se dogoditi puno prije”, rekao je Butković, dodavši da je gradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta vrlo zahtjevna i jedna je od najvažnijih infrastrukturnih projekata u državi.

Izvođačima radova na ruku ide i povoljno vrijeme, tako da nema zastoja kada su u pitanju radovi na samom mostu. Tako djelatnici kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk neometano rade na ovom za Hrvatsku izuzetno važnom infrastukturnom objektu, poštujući sve zadane rokove.

Inače, predviđeni rok za izvođenje radova na sve četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom je 33 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, dok je referentan rok Hrvatskim cestama za završetak svih radova 31. siječnja 2022. godine. Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.