Obnova rada i novi napredak izgradnje Pelješkog mosta pokazuju vitalnost kinesko-europske suradnje

585
Pelješki most

Kineski prestižni list „China Daily” je 1. lipnja objavio komentarski članak pod nazivom „Obnova rada i novi napredak izgradnje Pelješkog mosta pokazuju unutrašnju vitalnost kinesko-europske suradnje u okviru Pojasa i puta, čiji je autor Yue Xiaoyong, nekadašnji kineski veleposlanik u Irskoj, Jordanu i Kataru i sadašnji visoki istraživač Instituta državnog razvoja i strategije na Sveučilištu Renmin.


Članak smatra da „uz postizanje niza rezultat u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 u Europi, ‘obnova rada’ polako ulazi u dnevni red vlada raznih zemalja, a o suradničkim projekatima između Kine i Europe u okviru Pojasa i puta neprestano dolaze dobre vijesti, što pokazuje unutrašnju vitalnost kinesko-europske suradnje na uzajamnu korist.”

Kako je autor napisao, 25. svibnja je tvrtka CRBC, izvođač Pelješkog mosta, uspješno instalirala prvi dio čelične konstrukcije glavnog stupa mosta. Zahvaljujući geografskom položaju mosta, nakon dovršetka će u velikoj mjeri poboljšati prometno stanje na tom području i vodeći je projekt trostrane suradnje između Kine, Hrvatske i EU-a u okviru Pojasa i puta. Što više, most će ispuniti dugogodišnju želju hrvatskog naroda za povezivanja južnog i sjevernog dijela zemlje i unaprijediti gospodarski razvoj te zemlje te realizirati povezivanje teritorija EU-a, zbog čega ima važnu ulogu u zaštiti granice EU-a i sigurnosti regije.

China Daily je prokomentirao da je „neometani nastavak izgradnje Pelješkog mosta pozitivan primjer među brojnim suradničkim projektima između Kine i Europe, kao i drugih svjetskih zemalja u okviru Pojasa i puta, čiji je duh ‘zajednički dogovor, zajednička izgradnja i zajedničko dijeljenje’. Pandemija je uzrokovala određen utjecaj na suradnju u Pojasu i putu u cijelom svijetu, ali privremen i djelomičan, a potrebe raznih zemalja u suradnji su praktične i vitalne.

„Ne samo u Hrvatskoj, već i u južnoj i srednjeistočnoj Europi, su mnogi suradnički projekti upravo u tijeku. Broj teretnih vlakova Kineskih željeznica između Kine i Europe se od siječnja do travnja ove godine povećao za 24%, a obujam prevezene robe za 27% te je ukupno dopremljeno gotovo 8000 tona protuepidemijskih proizvoda, što ga je učinilo pravim „vlakom života” između azijskog i europskog kontinenata.

Još u većoj mjeri su se u prvom tromjesečju ove godine kineske investicije u zemlje „Pojasa i puta”, unatoč teškoj situaciji, povećale za 11,7%, a trgovinski obujam je narastao za 3,2%. Projekti željezničke pruga između Kine i Laosa i elektrane u Kambodži, izgradnje željezničke pruge između Srbije i Mađarske napreduju stabilnim korakom, a velik broj projekata koji su se privremeno zaustavili zbog pandemije je počeo s obnovom rada i izgradnje, što motivacijom i podrškom doprinosi borbi protiv epidemije i oporavku gospodarstva raznih zemalja, osiguravajući zaposlenost i otvarajući nova radna mjesta.”

Autor je analizirao i razloge takve situacije: “Europske, poput drugih zemalja na svijetu, su dokazale da je inicijativa Pojas i puta u suštini u skladu s trendovima mira, razvoja i suradnje u svijetu i da u današnjem svijetu sve zemlje očekuje zaštitu i unapređenje suradnje na uzajamnu koristi i poboljšanje života građana. Iako svijet nailazi na nove izazove protuglobalizacije, razne zemlje imaju potrebu za poboljšanjem infrastrukture i jačanjem međunarodnih razmjena i suradnje.”

Iako je Inicijativa „Pojas i put” izdržala pandemiju i pokazala novu vitalnost, tekuća situacija je postavila više zahtjeva svim sudionicima izgradnje. Za kineske sudionike je potrebno da, s kolegama iz Europe i drugih zemalja, posvete više pozornosti globalnom javnom zdravstvu i zaštiti ekologije, kako bi zajedno dalje unapređivali suradnju radi rezultata na uzajamno zadovoljstvo.